Најновије

НАСА ПОТВРДИЛА: Откривена насељива планета најсличнија Земљи! Ускоро почиње сеоба људи у свемир?

Сателит НАСА назван ТЕСС (Transiting Exoplanet Survey Satellite), који трага за егзопланетама, снимио је нову планету удаљену 31 светлосну годину од Земље, која кружи око оближње звезде у сазвежђу Водена змија, а научници су убрзо установили да око исте звезде круже још два свемирска тела.

Свемир (Фото: pixabay. com)

На једној од тих планета, названој ГЈ 357 д, могло би бити текуће воде ако се утврди да је стеновита и да има густу атмосферу, објавио је научни часопис "Sajens alert".

Планета ГЈ 357 д спада међу 45 најближих до сада откривених егзопланета, од укупно њих 4.025 откривених изван нашег Сунчевог система, а налази се у такозваној "зони Златокосе", односно зони у којој је температура савршена да би планета, ако је стеновита, могла да има текућу воду.

- ГЈ 357 д налази се унутар спољне ивице настањиве зоне своје звезде, где прима приближно исту количину топлине од своје звезде као што то прима Марс од Сунца - рекла је астроном Дајана Косаковски, чланица тима који је открио планету.

Према њеним речима, уколико се утврди да планета има густу атмосферу, за шта ће бити потребне даље студије, на њој би могло бити довољно топло за текућу воду на површини.

Иначе, маса ГЈ 357 д је најмање 6,1 пута већа од Земљине, а планета направи круг око своје сићушне звезде сваких 55,7 дана.

До сада су потврђене само 24 егзопланете које је уочио свемирски телескоп ТЕСС, али научници очекују да ће телескоп идентификовати још хиљаде таквих кандидата пре завршетка своје мисије. Неке од њих би могле бити насељиве, укључујући и ГЈ 357 д.

Научници пронашли гвожђе међузвезданог порекла, више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА