Најновије

РУСКИ ТЕНКОВИ ДОЛЕТЕЛИ ПРЕКО МАЂАРСКЕ: Ево како је упркос мерама ЕУ, стигла војна донација!

Због санкција ЕУ Русији било је упитно како ће се транспортовати донација намењена Војсци Србије. Међутим, десет војних извиђачких возила БРДМ-2 стигло је у Ниш, и то преко Мађарске.

Војска Србије (Фото: vs.rs)

Претходно и румунска и бугарска влада одбиле су да дозволе пренос возила преко своје територије, наводећи да би то било против санкција ЕУ ка Русији због илегалне анексије Крима и подршке сепаратистима у украјинском региону Донбас.

Мере су уведене 2014. и подразумевају санкције на трговину оружја Москви, али и забрану извоза робе која се може користити у војне и цивилне сврхе.

Ово, ипак, као препреку није препознала мађарска влада. Како је за бриселски портал „Политико“ објаснио шеф кабинета премијера Виктора Орбана Ђерђели Гулијаш, авионска пошиљка из Русије смела је да преко мађарског ваздушног простора стигне до Србије, јер терет који се превозио није био у војном, већ у цивилном авиону, за који није потребна посебна дозвола. Он је такође оценио да је товар морао претходно да прелети и Пољску и Словачку.

Званичници из Брисела били су суздржани.

- Видели смо извештај. Не коментаришући специфичности случаја, могу да кажем да је примена рестриктивних мера ЕУ обавеза сваке чланице - саопштио је портпарол ЕУ.

Министарство одбране Србије такође је тврдило да није било препрека и да је војна опрема стигла уз поштовање међународних правила. И председник Александар Вучић на примопредаји у Нишу осврнуо се на транспорт.

- Поштовали смо норме међународног јавног права и све је у складу са договором са Русијом - рекао је он.

Ипак, не може се потез Мађарске оценити другачије него као пријатељски наклоњен и ка Русији и ка Србији, што и не чуди. Њихова политика често није у складу са ЕУ, али јесте наклоњена добрим односима са Русијом и Западним Балканом.

Односи Русије и Србије су од стратешког значаја! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА