Најновије

ДЕТАЉИ ДИПЛОМАТСКЕ ТРГОВИНЕ ПРИШТИНЕ: Признања Косова плаћали милионима, али и намештајем и рачунарима!

Варничење између Београда и Приштине све је жешће. Србија је и до сада због повлачења признања независности Косова била изложена ниским ударцима Приштине и упозорењима Запада. Ситуација је сада драстично ескалирала због чега би Србија могла да претрпи конкретније последице.

Беџет Пацоли (Фото: Јутјуб)

Српска дипломатија две године ради на повлачењу признања независности Косова и до сада је 15 држава повукло признање. Иако је ова акција повремено била предмет подсмеха појединих делова српског друштва, најчешће због држава које повлачење признање, чињеница је да међународна заједница, као ни Приштина, у овом ангажману не види ништа смешно. Напротив, повлачење признања је проблем за државе Квинте, власти у Приштини, а Београд добија огроман преговарачки залог. Србија захваљујући управо повлачењима признања добија, грубо речено, уцењивачки капацитет раван, ако не и моћнији са таксама на робу које је увела Приштина.

Последњих дана проблем је ескалирао, а Србија је оптужена за мито и корупцију. Испрва се вест појавила на централноафричком порталу о афери у коју су уплетене министарка спољних послова Централноафричке Републике (ЦАР) Силви Баипо Темон и "специјални саветник министра спољних послова Србије". Потом је министарство спољних послова из Приштине оптужило Владу Србије да нуди мито у замену за повлачење признања Косова. Проблем је додатно усијан јучерашњим захтевом косовског министарства спољних послова које је позвало тужилаштво да изда међународни налог за хапшење Владимира Цизеља, сарадника министра Ивице Дачића.

Саветник министра спољних послова у оставци Беџета Пацолија, Јетљир Зиберај, рекао је приштинским медијима да је Цизељ "починио кривична дела против суверенитета Косова". Наиме, ставља му се на терет да је он учествовао и лобирао у повлачењу признања.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да је "апсолутна лаж да Србија нуди паре, оружје...".

- Оптужбе које долазе из Приштине и од Пацолија су одраз њихове немоћи - каже Дачић.

Просто речено - бедно је да се независност признаје или повлачи давањем пара. То значи да је међународно право срозано на најнижи ниво.

Међутим, ко је најгласнији у осуди Србије да даје мито? Управо косовски Албанац који се својевремено хвалио и политичку каријеру практично купио плаћајући независност Косова - министар владе у оставци Беџет Пацоли.

Према сазнањима "Блица", Пацоли је на овом пољу и даље активан. После повлачења признања Тогоа, тамошњем министру је нуђено пола милиона да повуку ноту.

- Међутим, не само да повуку ноту коју је Дачић донео у Србију већ да јавно утврде да је фалсификат. Тврдећи да је нота о повлачењу фалсификат и да је Србија то сама урадила, био би дупли ударац за Београд. И лажно повлачење и фалсификовање би свакако ставило Србију на стуб срама - каже извор "Блица" из дипломатских кругова.

Приштина Израелу нуди да отворе амбасаду у Јерусалиму ако их признају.

- Пола милиона је нуђено у Конгу, а путовало се на разговор Пацолијевим авионом - додаје извор само неке од покушаја косовских Албанаца да новцем ‘докупе’ независност.

Један од најпознатијих случајева корупције и трговине Косовом везан је за Малдиве. Тамошњи Одбор за безбедност парламента покренуо је истрагу поводом сумње да су званичници владе те државе умешани у примање мита у износу од два милиона долара за признавање независности Косова. У великој афери која је 2009. потресла острвску државу у Индијском океану, у којој живи муслиманско становништво, сазнало се да су званичници владе од Пацолија примили два милиона долара.

Пацоли се својевремено јавно похвалио како је успео да издејствује да Мали призна Косово. Та независност је плаћена - компјутерима. Да би уздигао себе пред косовском јавношћу, данас гласни Пацоли који оптужује за мито и корупцију је тада рекао:

- Прошле године је бивши председник Малија обећао да ће признати Косово... Али онда је дошло до пуча... Док сам био на одмору, позвао ме је мој саветник и обавестио да је нова власт у Малију замолила да им помогнемо у опремању резиденције и кабинета јер се председник вратио из Париза и нема основне услове за рад пошто је све уништено у сукобима. Тражили су десет компјутера и нешто намештаја. Када сам се вратио са одмора, добио сам информацију од свог саветника да је дошло до признања - похвалио се Пацоли.

Док год они лобирају, и ми ћемо

Пре десетак дана и Београд и Приштина добили су озбиљно упозорење земаља Квинте коју чине САД, Немачка, Француска, Велика Британија и Италија. Београду је поручено да обустави кампању за повлачење признања независности Косова, а Приштини да повуку таксе. Обема странама иста порука - обнова дијалога што пре.

Шеф дипломатије Ивица Дачић каже, међутим, да је упозорење лицемерно.

- Они траже да ми престанемо да лобирамо, а да они наставе да се залажу за овакво Косово. Да Приштина и даље тражи пријем у Интерпол, Унеско и друге организације. Можемо да престанемо да лобирамо ако стану сви са својим акцијама и преговоре поставимо на здраве и поштене основе. До тада Србија наставља да осигурава повлачења једнострано проглашене независности дела своје територије - поручује Дачић у изјави за "Блиц".

Дипломатски рат траје две године

Отворен сукоб Дачића и Пацолија траје око две године и почео је управо везано за повлачења признања. Пацоли је препознат као онај који је осигуравао признања. Када је Дачић пре две године најавио да креће у акцију повлаћења признања, министар спољних послова у Приштини Пацоли написао је на Фејсбуку да су најаве српског шефа дипломатије о повлачењу признања Косова "донкихотовски напори". Одмах је одговорио Дачић: "Пацоли је мало нервозан јер им не иде како су планирали, како су им обећали и како су платили".

Признање повукло већ петнаест земаља

Того је последњи у низу од 15 земаља које су у протекле две године повукле признање. До сада су то учиниле Лесото, Папуа Нова Гвнеја, Бурунди, Унија Комора, Гвинеја Бисао, Сао Томе и Принципе, Мадагаскар, Либерија, Гренада, Палау, Комонвелт Доминика, Соломонска Острва и Централноафричка Република.

Прочитајте ОВДЕ  зашто се амерички амбасадор у Приштини хвата за главу.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА