Најновије

ИМАМ КОШМАРЕ ОД УСТАШКИХ ЗВЕРСТАВА! Израелски истраживач холокауста ужаснут: Срби у НДХ прикивани на пањеве, кожа им је гуљена, очи копане...

Књига коју професор Грајф припрема, на основу немачких сведочанстава, биће наставак његове књиге „Јасеновац - балкански Аушвиц“, коју је Курир у виду фељтона објављивао претходних недеља

Професор Гидеон Грајф (Фото: јутјуб)

Згрожен сам детаљима мучења Срба у НДХ, не могу да спавам од таквих сазнања, скоро нисам видео нешто овако страшно, рекао је водећи истраживач Института за Холокауст „Шем олам“ у Израелу проф. др Гидеон Грајф.

Он је у Архиву Војводине у Новом Саду детаљно прегледао немачки досије о злочинима НДХ, који је пронађен пре неколико месеци, и открио његове детаље, које ће описати у својој наредној књизи.

Злостављани, па убијани

- У писму загребачком надбискупу Алојзију Степинцу један човек детаљно описује усташка зверства. Невини Срби прикивани су на пањеве, отворене ране сољу посипане, очи копане, уши, носеви и језици одсецани. Деца су бацана у ватру, кључалу воду и кречане - истакао је Грајф.

Књига коју професор Грајф припрема, на основу немачких сведочанстава, биће наставак његове књиге „Јасеновац - балкански Аушвиц“, коју је Курир у виду фељтона објављивао претходних недеља.

- Јасеновац је био бруталнији од Аушвица. Имам обавезу и жељу да понудим помоћ вашим напорима и напорима УН у борби против глорификације нацизма, а нарочито против трендова неоусташтва - рекао је Грајф.

Председник Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац каже да је ово истраживање злочина начин да се у свету чује о неделима НДХ.

Скупљали прашину

- Годинама су ти оригинални документи немачких обавештајних служби скупљали прашину у музеју, док прошле године није дошао нови директор. Онда су схватили колико вреде и као доказ како су немачке обавештајне службе обавештавале Немачку о логорима НДХ - подвукао је Штрбац.

Бранко Радун, историчар по образовању и политички аналитичар, каже да је приликом слома немачке окупационе власти остало много важне архивске грађе.- Ти папири су немачки, и то је значајно јер су они били шефови Хрватима, те су објективни. То није документација неке друге стане у рату, зато нису преувеличавали, већ је описано онако како је заиста и било - тврди Радун.

Хвала на подршци

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са директором Центра „Симон Визентал“ Ефраимом Зурофом и захвалио му на подршци српском народу и великом доприносу у чувању сећања на српске жртве у Другом светском рату. Он је истакао да посебно цени Зурофове изјаве којима скреће пажњу на страдање српског народа после Другог светског рата и осуђује покушаје релативизације његовог страдања.

Слику Аркана тик пред убиство, погледајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА