Најновије

ТАНКЕР ЗБОГ КОГ СУ ИРАН И САД ЗАМАЛО ЗАРАТИЛИ ОПЕТ ПРОМЕНИО ПУТАЊУ: Адријан Дарја иде ка Турској

Ирански танкер, који се нашао у средишту сукоба Вашингтона и Техерана, поново је променио путању и упутио се ка Турској, показују подаци сајта за праћење бродова Марин трафик.

Адријан Дарја иде ка Турској (Фото: Јутјуб)

Танкер "Адријан Дарја 1" упутио се ка Искендеруну, граду на југоистоку Турске, који је удаљен око 200 километара од рафинерије у Банијасу у Сирији, што је, како се претпоставља, била његова првобитна дестинација.

Ово је трећи пут да је танкер, који превози два милиона барела нафте, променио дестинацију за само десет дана. Он се првобитно упутио ка грчкој луци Каламата, а онда ка луци Месрин у Турској. У четвртак је изненада променио курс и направио скоро потпуни заокрет од турске обале, а потом је јутрос, западно од Кипра, слично поступио и вратио се назад.

САД оштро су запретиле свакој земљи која му дозволи да пристане на њеној територији.

Ирански танкер је пуштен средином августа из Гибралтара после пет недеља задржавања јер се сумњало да превози иранску нафту у Сирију, чиме се крше санкције Европске уније.

Заустављање, а затим пуштање танкера у Гибралтару, појачало је тензије између Ирана и САД, а према документима САД, танкер је наводно у власништву иранске Револуционарне гарде, елитне војне јединице Ирана коју САД сматрају терористичком организацијом, а која је под директним вођством врховног вође Ирана, ајатолаха Алија Хамнеија.

Руси уништили конвој џихадиста. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА