Најновије

АМЕРИКА БРУТАЛНО КАЖЊАВА ЦРНОГОРЦЕ: Забрањен улазак свима са пасошем Црне Горе, масовно отпуштају њихове раднике!

Италијанско-швајцарска бродарска и логистичка компанија "Mediterranean Shipping Company (MSC)", почела је масовно да отпушта црногорске поморце због лошег имиџа који их прати у последње време - јер је више помораца у свету “пало” због организованог шверца наркотика.

Контејнерски брод компаније "Mediterranean Shipping Company" (Фото: јутјуб)

За највећег послодавца црногорских помораца уопште, није толико проблем тај нарушени имиџ, колико чињеница да су власти САД званично обавестиле овог и друге велике контејнерске бродаре, чија пловила одржавају редовне линије са лукама САД, да су њихови бродови у чијим посадама преовлађују поморци из Црне Горе, непожељни у Америци.

То се догађа након недавне рекордне заплене кокаина који је прошверцован у САД, на мега - контејнерском броду “MSC Gajana” у луци Филаделфија, где је 18. јуна на броду пронађено скоро 20 тона кокаина, вредног око 1,3 милијарде долара у нелегалној уличној продаји.

Због сумње да су учествовали у међународном шверцу наркотика, америчке власти ухапсиле су шест помораца из посаде “MSC”-овог контејнераша, од којих су четворица из Црне Горе - Иван Ђурашевић, Бошко Марковић, Александар Каваја и Ненад Илић.

Брод је у Филаделфији задржан скоро месец дана и привремено је пуштен да настави путовање на линији из Азије преко јужне и северне Америке за Европу, тек након што је власник - компанија “MSC”, уплатила кауцију од чак 50 милиона долара.

То је огроман материјални трошак чак и за компанију која је са флотом од 520 контејнерских бродова који покривају преко 200 рута и упловљавају у више од 500 лука у целом свету, један од највећих бродара на планети.

“MSC” запошљава око 70.000 људи, а на њеним бродовима плови и (претпоставља се јер тачне бројке нема) скоро две хиљаде помораца из Црне Горе.

Друштвеним мрежама већ десетак дана круже снимци више мејлова које са вишим официрима - капетанима бродова из Црне Горе, размењује један од топ менаџера у тзв. Соренто флоти “MSC”-а, капетан Антонио Мареска.

“Претпостављам да знате зашто 15 бродова мења менаџмент - разлог је тај што власти САД одбијају да прихвате бродове са посадама из Црне Горе и то је заиста велики проблем. Видим да сви чланови посада из Црне Горе, као и саме црногорске власти, не показују интерес да заштите реноме и углед црногорских помораца који су, по мом личном мишљењу, једни од најбољих чланова посада уопште....”, стоји у мејлу који је капетан Мареска упутио једном од црногорских управитеља погона са “MSC”-а.

Из представништва “MSC”-а у Црној Гори у Бару, као ни из централе компаније у Женеви, нису одговорили на питања да ли та компанија може званично да потврди или демантује да је на делу нова политика америчких власти које одбијају да у лукама те државе прихвате трговачке бродове са црногорским посадама.

Незваничне рачунице говоре да црногорски поморци који плове за компанију “MSC”, годишње зараде и у Црну Гору унесу преко 70 милиона евра, а од њих и посла који раде, зависи и најмање још око осам хиљада чланова њихових породица.

Сазнајте ОВДЕ због чега је на улицама Москве толико демонстраната да се и кремљ забринуо.

Извор: vijesti. me

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА