Најновије

ДАЧИЋ ШОКИРАО СВЕ У СТУДИЈУ! АМЕРИКА ПРОМЕНИЛА СТАВ: Ништа око Косова није готово! (ВИДЕО)

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је избор Палмера само знак да САД желе да на неки начин фомализују оно што стално говоре, а то је да желе да подстакну брзо решење и да апелују на све стране на Западном Бакану да граде мир и стабилност.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Међутим, Дачић каже да мир и стабилност не зависе круцијално од самог избора Палмера већ је кључно хоће ли се појачати притисак на Приштину да укине таксе на српску робу.

Што се самог Палмера тиче, Дачић каже да је он ожењен Београђанком, што не мора бити предност, јер ће морати да доказује да није пристрасан. Ипак, добро познаје ситуацију у региону.

Према Дачићевим речима, хендикеп је што је дуго у Стејт департменту и има утврђен систем вредности и начин размишљања који можда ствара одређене стереотипе.

- Али мислим да добро прати ту линију нове америчке администрације и жељу да се постигне трајно решење и убрзање тог решења - навео је Дачић.

Како додаје, то је потврда свега што је говорио раније а то је да је Америка променила став, не о независности Косова, него о томе да то питање није решено већ да треба да се решава.

- Што би именовали специјалног представника да је ствар решена? - упитао је Дачић.

Напомиње да је сада ситуација значајно другачија и да америчка администрација жели да погура преговарачки процес. Дачић наводи да се формат дијалога неће мењати, и да ће остати у Бриселу

- Али какви ће бити резултати, видећемо, Зависи и од избора у Приштини, тамо сви обећавају да ће да укину таксе чим се заврше избори, да ли ће то бити, то је сада питање - рекао је Дачић.

Говорећи о састанку у Хелсинкију на који су позвани представници Приштине, Дачић је рекао да је први пут од стране ЕУ промењен формат тог састанка али да је са аспекта Београда било прхватљиво да се учествује јер, када је реч о обележавању учесника, била су само имена људи на таблама а не обележја.

Додаје да је Шпанија изразила протест али и све земље ЕУ које нису признале тзв. Косово, чак и оне које су признале јер их Федерика Могерини није обавестила о промени формата.

Дачић додаје да је направљен лош преседан, нарочито зато што није било позитивних помака у региону, а посебно их није било од стране Приштине.

Наводи да је ЕУ гарантовала спровођење Бриселског споразума а данас то више нико не спомиње. 

На питање о томе што ће Србија мроати да раскине споразум са Евроазијском унијом када се придружи ЕУ, Дачић је навео да Србија има споразуме о слободној трговини са разним земљама и да ће када постане члан ЕУ морати да поштује њену спољнотрговинску политику и царинску политику.

Ипак каже, да се превише пажње поклања свему томе јер Србија мора да штити националне, државне и економске интересе.

Како додаје, и сама ЕУ има више споразума о слободној тровини са неким другим земљама са којима Србија нема.

- Испада као да је овде у ћошку улазак у ЕУ, па сад све да укинемо да бисмо ушли у ЕУ. Сваке године су ми причали – само што не уђемо а то је на далеком штапу", рекао је министар спољних послова.

Указао је и да је Албанија земља која је сто посто испунила све што тражи ЕУ када је реч о спољној политици па опет не могу ни да отворе преговоре. 

Метју Палмер нови специјални представник САД за Балкан! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА