Најновије

ШПАНИЈА СТАЛА У ОДБРАНУ СРБИЈЕ: Борел бојкотовао састанак ЕУ, ево који је разлог!

Шпански министар Жозеп Борел, будући шеф дипломатије ЕУ, бојкотовао је састанак званичника ЕУ и партнера са Западног Балкана у Хелсинкију.

Жозеп Борел (Фото: Јутјуб)

Разлог за бојкот била је позивница, коју је добила и Приштина, пишу "Новости".

Како преноси лист, Борел је дошао на самит у Хелсинки, али не и на састанак на којем је био и министар спољних послова привремених институција у Приштини Беџет Пацоли.

То је за лист потврдио и шеф дипломатије Ивица Дачић, који је учествовао на састанку у Хелсинкију, чију атмоферу је и пре његовог почетка "подгрејала" одлазећа шефица дипломатије Федерика Могерини, коју би управо Борел требало да наследи, јер је, противно досадашњој пракси, позвала и Приштину.

"Шпанија је била против тога да се они позову. Јер ово је први пут да је позвана територија која је далеко од статуса кандидата за чланство у ЕУ. Досадашњи Гимних формат ових састанака, који су се одржавали на сваких шест месеци, сада је вештачки промењен и учињен је преседан, па је тако Могеринијева уместо да позове земље кандидате, позвала партнере са Западног Балкана. Ако је досадашња пракса била да се ови састанци одржавају у формату министара спољних послова чланица ЕУ и кандидата за чланство, не видимо никакво оправдање за промену формата", казао је Дачић.

Он је током састанка у Хелсинкију изразио незадовољство Србије због овог потеза.

Огласио се ВМА поводом здравственог стања патријарха Иринеја! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА