Најновије

ЗАСТРАШУЈУЋ ДИЗАЈН И ОДЛИКЕ: Почело тестирање новог руског стелт стратешког бомбардера ПАК ДА! (ВИДЕО)

Нови руски стратешки бомбардер нове генерације ПАК ДА (Перспективный авиационный комплекс дальней авиации) развијен је за руске ваздухопловне снаге и требао би започети летна испитивања на аеродрому Жуковски који се налази у близини Москве, саопштила је компанија Тупољев која је иначе специјализована за развијање некада совјетских а данас руских бомбардера.

Пак Да бомбардер (Фото: Јутјуб)

“Предстоје велики планови за тестирање и даљи развој јако надограђених авиона Ту-22М3М, Ту-160 и Ту-95МС, паралелно са овим радовима проводе се велики радови на новом стратешком авиону ПАК ДА” рекао је Александар Коњухов, генерални директор компаније Тупољев на свечаном састанку посвећеном 70. годишњици центра за тестирање авиона на аеродрому Жуковски.

Фабричка ознака новог стратешког авиона је Изделиjе 80.

Жуковски ће се у будућности користити као место за летна испитивања војног транспортног авиона средње величине, као и надзвучног путничког авиона нове генерације.

“Планови такође предвиђају стварање и покретање центра за одржавање авиона Ту-204 и Ту-214 на аеродрому Жуковски до краја 2019. године.

Сам центар за тестирање летелица на аеродрому Жуковски направљен је на иницијативу угледног совјетског конструктора Андреја Тупољева 1949. године од када је овај центар кориштен за тестирање свих летелица које је дизајнирао конструкциони биро Тупољев.

Раније је шеф Одбора за одбрану и безбедност у горњем дому руског парламента Виктор Бондаров рекао да су радови на авиону ПАК ДА дизајнираном да замени Ту-22М3, Ту-95МС а нешто касније и Ту-160 у завршној фази.

ПАК ДА би се требао правити у КАПО фабрици у руском граду Казан. Детаљи као и изглед будућег руског стратешког бомбардера нису познати, али се зна да ће нови бомбардер као мотор користити варијанту мотора Кузњецов НК-32, у варијанти НК-65 која у себи не садржи комору за додатно сагоревање.

Очекује се да ће испоруке новог бомбардера за руске ваздушне снаге почети од 2025. године до 2030. године пошто буду завршена сва неопходна испитивања.

Коњухов, генерални директор Тупољева је рекао да је време стварања новог стратешког бомбардера упоредиво са стварањем надзвучног путничког авиона Ту-144 и износи око пет до седам година.

Прочитајте ОВДЕ какав је то генијалан систем Иран купио од Русије.

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА