Најновије

АЛКОХОЛ, ПРОСТИТУТКЕ, ХАПШЕЊА: Борис Џонсон био члан озлоглашеног тајног друштва

Ко жели стварно да разуме како размишља нови британски премијер треба да отпутује у Оксфорд. Борис Џонсон не само да је студирао на елитном универзитету, већ је био и члан озлоглашеног тајног друштва.

Борис Џонсон (Фото: Јутјуб)

У легендарном пабу  “The King’s Arms”, омиљеном састајалишту студената чувеног универзитета, некада је редован гост био и Џонсон, али данас о њему мало ко има нешто лепо да каже. Многи му нису опростили што се служио лажима да би пропагирао напуштање ЕУ, што је завео земљу са циљем да дође на власт и што је сада за то и награђен, пише немачки “Фокус” после разговора са Емили и Николасом, данашњим студентима Оксфорда и гостима паба.

Џонсону (55) је целог живота био узор Винстон Черчил. Највиша функција у влади једино је што може да задовољи његов его, пише "Фокус". Као дете је маштао да постане “краљ света”.

Вољу за моћ је развио веома рано, а методе за њено стицање развио је у наелитнијим образовним установама у земљи: у интернату Итон и на Универзитету Оксфорд.

Године 1983. харизматични плавушан уписао је Класичне науке на Бејлиол колеџу, где се учланио у Булингдон клуб: озлоглашено друштво за пијанчење у коме студенти највишег друштвеног слоја славе декадентан начин живота.

Чланови клуба у смокинзима од 4.000 долара пију све док се не обезнане, а наводно доводе и проститутке. Уништавају намештај, посуђе и инвентар да би већ сутрадан ујутро уредно платили штету. Тако је и у пабу “The King’s Arms”. Деси се и да неко од изгредника буде ухапшен, па је тако и Џонсон својевремено провео једну ноћ у затвору.

Бивши британски премијер Дејвид Камерон касније се стидео чланства у том клубу, али не и Џонсон. Иако за њега каже да је “срамни симбол невероватне ароганције и попишљивости”, признаје:

- Осећај да можемо да се размећемо био је предиван.

Удружење је и даље обавијено митском ауром:

- Они који припадају том кругу, сматрају да су предодређени за власт - кажу извори.

Данас се тзв. булери налазе на кључним позицијама у политици, привреди и медијима. Симболизују стари Оксфорд: белци су, богати и конзервативни - торијевци старог кова, који се диве Џонсону и који су га и изабрали.

Емили и Николас стрепе да би овога пута народ могао да плати ако "булер" Борис, уместо паба, уништи државу.

Да ли ће до тога стварно доћи?

Инстинкт за стицање власти и реторичке способности Џонсон је пре свега усавршио у просторијама дебатног клуба Оксфорд јунион. У овом мини парламенту моћници будућности у фраку и са лептир машном вежбају размену реплика у доњем дому парламента. Бивши студенти и Џонсонови вршњаци кажу да су на Оксофроду научили да лепо говоре, без много знања. Награду добија онај ко лако и без припреме наведе публику да му одушевљено кличе.

Џонсонове вербалне способности знају да се отму контроли, па је резултат прилично неукусан: тако је становнике афричких колонија описао је као “црнчиће који машу заставицама”, а хомосексуалце као “пешкириће у атлет мајицама”. Ипак, постоји и друга страна медаље. Као градоначелник Лондона (2008-2016) демонсрирао је широке назоре и блискост с народом. Уместо службеном лимузином, долазио је на посао бициклом и дао је финансијској метрополи топао и интелектуални имиџ.

Као студент је по сваку цену желео да постане председник дебатног клуба, јер се то сматра првим кораком у каријери који води до функције премијера. Успео је у другом покушају. Али никако није желео да иде на праксу код социјалдемократског посланика:

- Господине професоре, зар не знате да сам непоправљиви торијевац?

По свему судећи, нису могли да га прозру ни најмудрије главе елитног универзитета.

Његов колега са студија, а данас новинар Себастијан Шекспир тврди да је Џонсон још тада био “поптуно формиран, за разлику од многих других почетника”.

- Могли сте да видите у њему будућег државника - каже он.

Тридесет првог октобра нови британски премијер намерава да спроведе Брегзит у дело - ако је потребно и без споразума, “по сваку цену”. Али, колико вреди Џонсоново обећање? За разлику од Доналда Трампа, Џонсон је у својим ставовима врло флексибилан: ради оно што му највише користи. У доњем дому није било већине за тврд Брегзит. До сада је Џонсон одбијао расписивање нових избора. Докле?

Прво што је Џонсон урадио након што је постао премијер, било је слање упутстава нуклеарним подморницама, што спада у редовну дужност сваког новог председника владе. Претходно је обећао да ће убудуће активирати “бомбе љубави”.

Од ове нечујне руске подморнице страхује цео свет. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор:  focus.de / Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА