Најновије

ДАФИНИНО ЗЛАТО И МИЛИОНИ НЕСТАЛИ БЕЗ ТРАГА! У тренутку банкрота на списку иметка су била 53 стана, 20 мерцедеса, као и накит Романових!

Дафина Милановић, у тренутку банкрота Дафимент банке 1993. године, поседовала је 53 стана и три виле у Београду вредности од око седам милиона марака, пословне просторе у 20 градова Србије, 20 "мерцедеса", 254 килограма златних полуга, уметничке слике вредности 2,5 милиона марака, али и накит из заоставштине руске династије Романов! Где је све то нестало?

Дафина Милановић (Фото: Јутјуб)

Ово открива Вукашин Јокановић, бивши савезни министар полиције и председник Анкетног одбора Већа грађана о приватним банкама, који је био задужен за истрагу о махинацијама жене која је постала симбол економског суноврата земље.

На списку Дафининог богатства, које је стекла варајући грађане, у том тренутку било је и осам апартмана на Копаонику, 10 апартмана и један резиденција на Златибору, 17 аутомобила марке "нисан", пет "шевролета" и три БМW, али и инвестиције у иностранству у две банке у Аустрији и Италији, где су паре изношене.

- Укупна вредност имовине била је више стотина милиона марака! Међутим, 200 милиона марака подигнуто је из Дафимент банке кад је кренула криза, тај новац је подигло неколико хиљада грађана, и то највише оних који су били око Дафине и који су имали разноразне везе. Штампа се увек интересовала да им дамо имена... Али ми смо наилазили на признанице на којима стоји: два милиона дојч марака, благајник исплатио, налог дала Дафина, примио - нема нико! Помоћ Војсци Републике Српске: два милиона марака, нема ко је примио! Била су и два чиста уговора, један је уговор са ЦИП и један са "Железницама" у вредности 40 милиона марака. Највећа појединачна исплата била је 20 милиона марака - каже Јокановић.

Додаје да су приоритет у обештећењу морали да имају грађани са ниским штедњама, до 5.000 марака:

- Чак 70 одсто је било ситних девизних штедиша. Са доста закашњења, али ти људи су ипак обештећени, чак је Динкић наставио да им исплаћује новац по нашем плану. Анкетни одбор је посао савесно обавио, доставио извештај Савезној скупштини и дао предлоге како да се разреши то. Шта је било са свом том имовином? Ми смо свој посао истражили. Где су те виле, аутомобили, парцеле? Ја то не знам - децидиран је Јокановић.

Према мишљењу овог социјалисте, "српска мајка", како су називали Милановићеву, била је жена "скромног знања".

- Испричала нам је на седници Анкетног одбора да је, кад је излазила из куће ујутру, стављала паре у ташну и 20.000 марака делила сиротињи, ко јој се за шта обратио - присећа се овај бивши државни функционер.

Дафимент банка је од грађана Србије узела, према налазу Комисије НБС, више од 450 милиона немачких марака. Дуг према превареним грађанима почела је да враћа држава 2002.

Слоба ме питао: да ли су наши умешани?

Јокановић је са резултатима истраге у вези са иметком Дафине Милановић упознао Слободана Милошевића:

- Прво његово питање је било: "Који наши другови су умешани у те прљаве послове? Молим те, Вуле, немој никога да штедиш." Реко сам му: "Има их, председниче, за неке имамо податке, за неке сумњамо, доставићемо све органима." Појединци се јесу омрсили, али те Мира, те Марко - то није истина, нису они узели Дафинин новац. Држава јесте била жељна пара и имало је ту позајмица за буџет од два милиона марака за исплату пензија.

Узели су ми чак и дпломатски пасош

Иако је Вукашин Јокановић био на скоро свим важним државним функцијама током своје дугачке каријере, каже да од политике - није добио ништа:

- Многи су добили доживотно возача, скупе аутомобиле, кабинете... Ја се у Београду возим трамвајем или идем пешице. Чак су ми укинули право на дипломатски пасош иако су их изделили ко зна коме! У свету се људи који су обављали овако озбиљне послове третирају са уважавањем и минимумом заштите. Не љутим се, јер имам поштовање од грађана, а то ми је највећа вредност.

Бројке

150 хиљада грађана ошетила Дафина Милановић
150 милиона марака је остао дуг према штедишама у тренутку банкрота банке
11 година прошло од смрти Дафине Милановић

Прочитајте ОВДЕ зашто је црвено-зелена коалиција 1999. учестовала у рату НАТО против Србије?

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА