Најновије

РУСКИ ЕКСПЕРТ ОТКРИВА: Харадинај је Западу обавио крвави посао!

Свиђало се то или не садашњим привременим властима у Приштини, вође косовских сепаратиста из терористичке ОВК мораће да оду са функција које заузимају. То је главни разлог због чега их позивају у Хаг, јер су они већ обавили свој прљави и крвави задатак.

Храдинај (Фото: Јутјуб)

Говори овако, у интервјуу за "Новости", др Борис Александрович Шмељов, један од најпознатијих руских експерата за Балкан. Овај угледни московски професор, руководилац Сектора спољне политике чувеног московског Института економике и међународних односа Руске академије наука, указује на то да Запад жели да их се реши, односно да на њихово место дођу цивилизованији политичари, који немају окрвављене руке, што, како упозорава, ипак не значи да ће са новима Србима бити лакше:

- У Вашингтону, као и у западно европским престоницама, свесни су тога ко су људи који су сада на власти на Косову, али то јавно не говоре, с обзиром на то да би свом народу морали да објасне због чега су били на страни убица и криминалаца и помогли им да дођу на власт. Ипак, нисам уверен да ће злочинци из некадашње ОВК бити реално кажњени. Да су хтели да заиста буду приведни правди, западни политичари су до сада могли да реше тај проблем, јер је доказа о зверским убиствима Срба које су почини албански сепаратисти много. Намеће се питање и како то Американцима који су главни организатори хашких процеса није сметало то што су ликвидирани сведоци који су требали да потврде злодела Харадинаја и његовог друштва.

Зашто онда Американци и Запад уопште покрећу ту судску фарсу?

- Харадинај је почео да се понаша бахато у разговорима са европским политичарима верујући да има довољну заштиту у Вашингтону. Он не разуме да због њега Вашингтон неће да квари односе са западно европским лидерима. Запад не жели да косовски Албанци престану да им буду послушни.

Како објашњавате то што после толико година тек сада амерички амбасадор у Приштини критикује привремене косовске власти зато што се скрнаве српска гробља и не престају напади на Србе?

- Наравно да су и раније знали у Вашингтону какво је стање на Косову и то да Срби живе у сталном страху од напада. Амбасадор је државни чиновник који је добио задатак из Вашингтона да каже то што је рекао. Речи америчког амбасадора у Приштини су порука тамошњим властима да не забораве да морају да раде оно што им САД поруче.

Упркос свему, у Приштини нису спремни на компромис?

- Једино Американци и ЕУ могу да натерају Приштину на уступке, али је очигледно да они то не желе. Кад би они хтели да барем мало помогну Србима, Албанци би морали да се помире са тим.

А како Русија може да помогне Србији?

- Нису реалне жеље оних који мисле да ће Путин да пошаље војску да ратује на Косову и Метохији. Срби могу да рачунају на подршку Кремља кроз војнотехничку сарадњу, као и у међународним организацијама. Осим тога, Србија може да економски боље сарађује са Русијом. За Србију је важно да побољшава своју економску ситуацију и да размишља о новим инвестицијама.

Политичари у Москви тврде да их је црногорски председник Мило Ђукановић преварио, јер није испунио обећања?

- Ђукановић се обрукао пред својим народом и људима који су у Москви гајили симпатије према њему. Тачно је да се заклињао да никада у питање неће бити доведено пријатељство Црне Горе и Русије. Али није имао храбрости пред Западом да не уведе санкције Русији. И Србија жели да уђе у ЕУ, али је српско руководство доследно и није хтело да уведе никакве санкције Русији.

Многи московски балканолози тврде да је Ђукановић уласком у отворени сукоб са СПЦ у Црној Гори ставио на коцку своју политичку каријеру.

- И у Србији и у Црној Гори Српска православна црква има велики ауторитет и објективно представља озбиљан фактор. Ђукановић је нападима на СПЦ навукао гнев многих земљака. Он се игра ватром у којој би стварно могао политички да изгори. Чуди ме да Ђукановић не види паралелу са Украјином, јер би могао због сукоба са Црквом да прође као Петар Порошенко, коме је народ на изборима показао шта мисли о његовом мешању у црквене послове.

Уверени сте да је све што сада ради Ђукановић у вези са СПЦ чинио и Порошенко у Украјини?

- Он је заиста добио "фалични томос" из Цариграда, али се на крају буквално избламирао заједно са патријархом Вартоломејом. Ја заиста имам симпатије према народима на простору бивше Југославије. Зато мислим да је најважније да у Црној Гори, због политичког слепила, брат не запуца на брата. Ако Ђукановић себе сматра озбиљним политичарем, он мора да води рачуна о томе да својим изјавама против СПЦ и њеног патријарха не изазове једног дана грађански рат у Црној Гори, јер је народ ионако незадовољан због велике корупције.

Када већ помињете Украјину, како видите расплет догађаја у тој земљи?

- Уверен сам да до федерализације Украјине неће доћи, јер постоји уверење да би то био крај постојања те земље. Ако се не реши проблем у Донбасу на основи Минских договора, дакле давањем права рускојезичном становништву, они ће тражити да се припоје Русији. Није тајна да у Доњецку и Луганску све отвореније говоре о томе да желе модел као што га имају Абхазија и Јужна Осетија, чију је самосталност признала Русија.

Плашење Русијом на Балкану

Западни емисари, поготово они из САД, последњих година стално говоре о руској опасности на Балкану?

- Наравно да се диже бука о опасности од Русије да би се прикрио стални западни притисак на све балканске земље. Русија, нажалост, није толико моћна да стварно може да игра значајнију улогу на Балкану. Американци и западне развијене земље малим народима обећавају брда и долине и плаше их Русијом како би их привукли на своју страну. Али та обећања Америке се ретко остварују.

Берлин одбацио захтев Беле куће да учествује у америчким војним операцијама. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА