Најновије

"Свемоћни" Вучић - број гласова као аргумент за преузимање надлежности

Председник Србије Александар Вучић при доношењу одлука често као кључни аргумент наводи да је непосредно изабран и да нико није добио више гласова од њега. На овакве тврдње опозиција наводи да поштовање закона и инстуција није питање популарности и броја гласова.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Ако сте председник изабран на непосредним изборима великим бројем гласова, да ли можете да бирате који ће закони за вас важити?

"Имате члан 26, имате више чланова закона, без везе ми је, нити ми пада на памет да им се правдам и да нема ниједан ја бих то урадио, човек сам који је добио највеће поверење народа и једни сам који је изабрен непосредно, не постоји нико други у Србији који је непосредно изабран од народа осим мене", рекао је председник Србије Александар Вучић.

Нико не би требало да буде изнад закона, па ни непосредно изабрани председник, наводи опозиција.

"Без обзира на то колики број гласова пребројаних стоји иза ове или оне политичке опције, поштовање институција и поштовање закона има везе, али не произилази директно из популарности или броја гласова које на овакав или онакав начин освоји на изборима. Ричард Никсон је освојио највећи број гласова на изборима, али је морао да поднесе оставку због тога што је откривено да је прислушкивао политичке противнике", рекао је лидер Нове странке Вук Јеремић.

Осим на Америку, изјава председника Вучића, посланика Жарка Кораћа асоцирала је и на неке друге земље. 

"Не правим поређење стварно, али и овај Ким Џон Ил у Северној Кореји је добио 99,9 одсто не правим поређење. Нисмо ми то, али сада ако се играмо могу и ја да се играм колико год хоћете", рекао је Кораћ.

Шта нам значи кад председник каже и да нема тих чланова ја бих то урадио?

Кораћ: То је оно и би моја реч. Не знам како може то уопште да каже.

Да га је народ изабрао са великим бројем гласова чест је аргумент председника Вучић када полемише о ставовима политичких противника.

"Нисам ја себе поставио, народ ме је изабрао и то ме је изабрао са већом подршком него што је изабрао чак Милошевића 1990, не говорим у апсолутном броју гласова, или исти број гласова, а што се никад касније није поновило", изјавио је Вучић.

Бројке, међутим, говоре другације. Вучић јесте попут Милошевића изабран у првом кругу, али је 1990. године Слободан Милошевић освојио 3.285.799 гласова, а 1992. 2.515.047, док је за Вучића 2017. гласало 2.012.788 бирача.

Већим бројем гласова у другом кругу председнички мадант освојили су и Борис Тадић 2008. - 2.304.467 и 1997. - Милан Милутиновић 2.181.808.

Харадинај је Западу обавио крвави посао! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА