Најновије

"УЈЕДИЊЕЊЕ У ЈЕДНУ ЦРКВУ ЈЕ НЕМОГУЋЕ!" Поглавар ЦПЦ владика Михаило одбацио иницијативу Мила Ђукановића

Иницијативу председника Црне Горе Мила Ђукановића да се у једну – православну уједине Српска и Црногорска црква, поглавар ЦПЦ владика Михаило сматра немогућим и неприхватљивим решењем.

Владика Михаило (Фото: Јутјуб)

„Пред олтарима такве цркве Црногорци неће клечат, нити се тако решава подељеност унутар националног бића православних Црногораца. Ево сто година та подељеност није превазиђена. Ниједне власти до сада се нису трудиле да оснаже црногорски идентитет и да државу ослоне на Црногорце. Слом Црне Горе 1989. је доказ томе, а ни данас нису боље прилике“, упозорава Михаило.

Како је даље навео „свака православна црква депозит је традиције и културе народа који јој је поверен на развијање хришћанских врлина. Свака је лојална својој држави и народу, Српска – српскоме, Руска – рускоме и тако редом. Зато православна црква која није национално обележена и чије биће није и национално не постоји у православној васељени. Да има основа за њу, већ би таква била оживљена и прожета Духом Светим“.

Председник Ђукановић недавно је понудио својеврсну платформу за решавање црквеног питања у нашој земљи уверен да би формирање православне цркве Црне Горе без националног предзнака ставило тачку на подељеност православних верника.

Црногорска православна црква до сада се није оглашавала поводом Ђукановићеве иницијативе, а владика Михаило у изјави за Победу категоричан је да не гледају благонаклоно на такво решење деценијског спора две верске заједнице.

Амфилохије: Црногорска власт се полатинила

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије казао је током литургије у цркви Светог Архангела Михаила на Црквинама код Колашина да се нада да ће се „ова Црна Гора, заправо њена власт, која се полатинила и одриче себе и ствара неки нови у историји непостојећи идентитет вратити себи“. Он је рекао да је дошло време да се бране образ и душа, али и своје писмо, и да је у Црној Гори све што је значајно од прастарих времена написано ћирилицом. Митрополит је истакао да су безбожници натерали народ да напусти своје храмове, тако да су они постали пустоловине. Мислило се, каже, да је црква уништена и да је више никад бити неће. Такво је, према његовим речима, стање било све до 1990-их година. „Али од 1990.-их господ је посведочио да је црква, не само црква распећа, него и црква васкрсења. Преко 700 храмова је обновљено и васкрсло у Црној Гори ових последњих 30 година са два велика храма: у Подгорици, посвећен Христовом васкрсењу, и Бару, посвећен Светом Јовану Владимиру“, навео је Амфилохије.

Прочитајте ОВДЕ за кога важи државна тајна у Србији.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА