Најновије

КРЕМЉ БЕСАН: Условљавања су за Русију неприхватљива! САД се понаша као друмски разбојник!

Било какво условљавање од стране Вашингтона по питању враћања руске дипломатске имовине је неприхватљиво, дијалог о том питању се води на нивоу Министарстава иностраних послова, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Димитриј Песков (Фото: Јутјуб)

- Сматрамо да је враћање имовине неопходно учинити без икаквих услова, без додатних разговора. То што се дешава представља апсолутно кршење међународног права - рекао је он.
Песков је такође истакао да су о том питању разговарали и председници САД и Русије, Доналд Трамп и Владимир Путин, током сусрета на маргинама самита Г20, као и да се ти разговори настављају на нивоу Министарстава иностраних послова две земље.
- Кремљ се нада да ће САД пројавити политичку мудрост и добру вољу како би се питање повратка дипломатске имовине решило. Хајде да не гледамо превише у будућност, ситуација је веома осетљива и компликована, рећи ћу искрено - додао је он.
Министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров назвао је оно што су Американци урадили са имовином руске дипломатије „друмским разбојништвом усред бела дана“.
Лавров је подсетио да је отета имовина припада Русији у складу са ратификованим и важећим међудржавним уговором, а да званични Вашингтон сада покушава да наметне принцип: „Што је моје - то је моје, а што је твоје - то ћемо да поделимо“.
Упозорио је да међудржавни односи са таквим приступом неће бити нормализовани. Ипак је додао:
„Надам се да ће русофобија у Конгресу САД сплашњавати. Између осталог и зато што протеклих месеци - упркос свим истрагама, комисијама и сведочењима - нису дошли ни до каквих доказа (да се Русија мешала у америчке изборе)“.
Да подсетимо, Сједињене Америчке Државе не намеравају да врате Русији њену дипломатску имовину а да не добију нешто заузврат, изјавио је неименовани високи званичник Беле куће за руске медије.
Како је рекао, то је став нове америчке администрације који се тиче дипломатске имовине коју је бивша администрација Барака Обаме блокирала као одговор на наводно мешање у изборе и притисак на америчке дипломате у Русији.
Истовремено, заменик помоћника председника САД Себастијан Горка изјавио је да администрација Доналда Трампа ипак разматра могућност враћања имовине, будући да би то уједно означавало и пружање руке ка успостављању сарадње са Москвом.
Подсетимо, крајем 2016. године је администрација Барака Обаме увела пакет санкција због "мешања у изборе" и "притиска на америчке дипломате" који раде у Русији.
Између осталог, блокиране су две стамбене зграде, као и једна викендица коју је користио стални представник Русије у Њујорку, у власништву руске дипломатске мисије.
Прочитајте ОВДЕ зашто је загрмео и руски амбасадор Чепурин а тиче се Србије?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Напетост на Балкану се драматично повећава.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА