Најновије

ДАЧИЋ: Организоваћу Србе да гласају за Трампа! Ево и зашто...

​Организоваћу Србе да на председничким изборима у Америци гласају за Доналда Трампа и, ако будемо паметни, то ће нам створити бољу позицију у новој администрацији у Вашингтону.

Дачић (Фото: Министратсво спољњих послова Србије)

Ово поручује шеф дипломатије Ивица Дачић, док се сазнаје да ће то бити само део снажне дипломатске офанзиве коју Србија од јесени покреће по питању Косова, пре свега у Америци. План је да се додатно промовишу истина о Косову и наши ставови о јужној покрајини, а стратегија деловања усмерена је у два правца.

Трамп жели нови споразум с Русијом и Кином

Како кажу саговорници из врха власти, процењено је да је сада прави тренутак за деловање с обзиром на то да су следеће године председнички избори у САД и да ће се, по свему судећи, водити битка за сваки глас. То потврђују и речи Ивице Дачића:

- Србија је данас у много бољој позицији него што је била ранијих година, сада у Вашингтону постоји воља да се саслушају наши ставови. Међутим, то не значи да ћемо се на томе зауставити, већ ћемо интезивирати напоре да ојачамо наше позиције, да повећамо број пријатеља које имамо у Америци, да што више сенатора и конгресмена, људи на челним позицијама, буде уз нас. Америка улази у изборну годину и то је прилика коју морамо да искористимо. Конкретно, као министар спољних послова организоваћу да формализујемо подршку Трампу на следећим изборима. Срби у Америци ионако гласају за Трампа. Ако то урадимо паметно, ако објединимо те гласове, којих није мало, створићемо бољу позицију у новој администрацији. Својевремено то су урадили Албанци, објединили су гласове њихове дијаспоре, која листом гласа за једног кандидата. Примера ради, Енгел, који је њихов лобиста, годинама има сталну базу сигурних албанских гласова и не треба да чуди што здушно брани интересе Албанаца јер су му ти гласови важни за избор на функцију. Исту ствар морамо и ми да урадимо, да кренемо у офанзиву да на следећим изборима Срби помогну Трампу, да се то јасно види, што ће држави и интересима за које се бори бити од знатне помоћи - поручује Дачић.

Неће бити равнодушних

У САД, иначе, живи око 650.000 Срба, што никако није број за потцењивање.

Други део плана је активнија улога Србије у америчком конгресу, преко шефа српског кокуса Стива Стајверса, конгресмена из Охаја, пошто он има одличне везе и активан је у лобирању за српске интересе.

- Стив Стајверс је одличан за тај посао, бори се, има пуно енергије и сјајне контакте међу републиканцима. Идеја је да организујемо ускоро слушање у Конгресу и да позовемо чак и конгресмена Елиота Енгела да чује и види тачне податке о томе колико је Срба убијено на КиМ, колико је жена силовано. Прецизни подаци шта се у јужној покрајини дешавало током рата, па кад буде видео податке, не верујем да ће моћи да остане равнодушан. До сада се чула само једна стране приче, да не помињем ону срамну тврдњу о 20.000 силованих Албанки, што је гнусна лаж, и зато морамо да будемо активнији - поручује за Српски телеграф један од оснивача Конгреса српско-америчког пријатељства и потпредседник парламента Владимир Маринковић, подсећајући да је Стајверс већ писао Трампу, те да је био активно укључен у обележавање стогодишњице подизања српске заставе изнад Беле куће.

Биће резултата

И српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће позвати Србе у Америци да на следећим изборима гласају за Доналда Трампа.

- Кад дође време, послаћу поруку свим Србима који имају право гласа у Америци и којима је важно шта ја кажем, да гласају за Трампа - изјавио је Додик.

Бивши шеф југословенске дипломатије Владислав Јовановић за наш лист истиче да Србија треба да лобира у Америци далеко од очију јавности, а кад се дође до резултата, да их представи:

- Битно је да се политички не истрчавамо, албанска дијаспора је много јака у САД и одлични су пропагандисти, зато су и прогурали своје интересе на том нивоу. Међутим, и ми треба да се пробудимо и да радимо систематски на мењању слике о Србији, тиме треба да се баве озбиљни људи који ће да истрају на том задатку.

Два правца српског удара

1. Дијаспора и сигурни гласови

Држава обједињује српску дијаспору у САД, сви наши људи стају на председничким изборима иза Трампа, а затим и иза републиканских кандидата за остала важна места. Срби тим функционерима постају база сигурних гласова, чиме обезбеђујемо да важни и утицајни људи лобирају за наше интересе.

2. Српски кокус напада конгрес

Циљ је да се преко шефа српског кокуса Стива Стајерса и осталих конгресмена који нас подржавају организује такозвано јавно слушање у Конгресу, што би био први пут да се на тако високом месту директно открива истина о Косову и промовишу српски интереси по питању јужне покрајине.

“Савез за Србију” окупио све опозиционе странке у Србији! Фронтално на Вучића и СНС. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА