Најновије

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ КАЈИЋА: Тадић узимао новац од Станка Суботића и прислушкивао Божу Маљковића?

Поводом оптужби бившег председника Србије Бориса Тадића и једног броја медија да је Александар Вучић био прислушкиван због контаката са криминалцима, помињући у том својству Станка Суботића, али и у светлу података које је председник Вучић изнео о методама и необичним мотивима прислушкивања која су вршена у време Тадићеве владавине, желим да обавестим јавност о сазнањима до којих сам дошао током писања књиге „Име и манипулација: кодекс српских медија и повезаних група 2001-2016“, а сматрам их релевантним за насталу ситуацију. 

Борис Тадић (Фото: Јутјуб)

Чињеница која може да помогне да се разуме зашто Борис Тадић криминалцем назива човека који је правоснажно ослобођен свих оптужби за кривична дела за које се теретио како у Италији тако и у Србији јесте та што се управо он тајно састајао са Суботићем и то оба пута на своју иницијативу. Први пут 29. октобра 2004. у хотелу „Франкфуртер Хоф“ у Франкфурту, у присуству Миодрага Ракића и Вука Јеремића, а други пут годину и по дана касније у кући Ружице Ђинђић. 

Оба пута тема је, поред осталог, био новац преостао у Фонду за развој демократије, који је почетком двехиљадитих основао Суботић ради помагања Демократске странке, због блиских пријатељских веза са њеним некадашњим председником Зораном Ђинђићем.

Суботић је на првом састанку пристао да преостали износ у Фонду од 1,1 милиона евра уступи Демократској странци за намене које органи те странке одлуче, док је на другом Тадић саопштио Суботићу да је странка одлучила да новац буде додељен удовици покојног премијера. 

Након предлога да се новац најпре пребаци на рачун у Швајцарској, па у Немачкој, Суботићу стиже у најмању руку чудан захтев да новац преда у готовини. Пошто толики износ из банке не може да се подигне једнократно, Суботић је био присиљен да новац подиже постепено и да га преко посредника, својих пословних сарадника и личних пријатеља, међу којима су били и Оливера Илинчић и Божидар Маљковић, у периоду од око шест месеци доставља део по део.

Сваки контакт са Суботићем прекинут је пошто му је по Драгану Шутановцу било поручено да је Тадић веома љут на њега што је исплата трајала толико дуго и што готовина није могла бити брже пренета. Само два месеца по достављању последњег дела, средином 2007, за Суботићем је у Србији расписана потерница као осумњиченом за шверц цигарета током деведесетих. 

Тадићева супруга Татјана, која је била породични пријатељ са Маљковићима, убрзо после тога прекинула је контакт са њима, да би прослављени кошаркашки тренер преко пријатеља из БИА сазнао да се налази на мерама прислушкивања због пријатељства са Суботићем и да је Тадић то наредио из страха да Суботић планира да му се освети због извлачења новца непосредно пред кривични прогон. 

Станко Суботић је такође и швајцарски држављанин, што је у великој мери отежавало његово директно прислушкивање.

Вучић објављује још поверљивих докумената! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА