Најновије

БЕЗ СРБА И РУСА, АЛИ СА ШИПТАРИМА И ХРВАТИМА: Један потез запада је бацио сенку на 80. годишњицу од почетка Другог светског рата! (ВИДЕО)

У пољском граду Вјелуњ данас се обележава 80. годишњица од почетка Другог светског рата, али сенку на свечаност бацио је, у најмању руку, чудан критеријум организатора за позивање гостију.

80. годишњица од почетка Другог светског рата (Фото: јутјуб)

Без Србије и Русије

Србија и Русије нису добиле позивнице, иако су биле део антифашистичке борбе. Упркос милионским жртавама њених представника у Вјелуњу данас нема, али места је било за хрватску председницу Колинду Грабар Китаровић, иако је током Другог светског рата у Хрватској на снази био усташки решим који је под патронатом управо нацистичке Немачке чинио најстрашније злочине над Јеврејима, и првенствено Србима. Међу лидерима 40 земаља и око 250 гостију, нашле су се и Албанија и Црна Гора, али није познато да ли је тамо и Косово.

Овим поводом огласио се данас и српски шеф дипломатије Ивица Дачић.

- Није било разлога за овакву политизацију при позивању у Пољску на обележавање годишњице почетка Другог светског рата - рекао да Дачић данас коментаришући изостанак позива Србији и Русији да присуствују, а позивање Немачке и Хрватске.

Дачић је оценио да је позивање "ствар организатора", а приметио је да су позване само чланице ЕУ, НАТО и земље такозваног Источног партнерства у коме су бивше совјетске републике, што је "искривљавање и ревизија историје".

- Ако је разлог не позивања Русије што узела део Пољске, па и Немачка их је напала па је позвана, не знам критеријуме позивања - рекао је Дачић.

Из Москве данас се нико није оглашавао поводом не позивања у Вјелуњу, али у раније је саопштено да се догађаји којима се обележава био какав битан тренутак из Другог свтског рата, а на које Русије није позвана, сматра непотпуним.

- Било какви меморијални догађаји у било којој земљи света, који су посвећени годишњици Првог и Другог светског рата, без учешћа наше земље не могу се сматрати потпуним - рекао је Дмитриј Песков, портпарол Кремља.

Русија је иначе и раније изостављана са сличних догађаја, ппоут годишњице искрцавања на Нормандију.

Како је кројен списак званица

Према речима организатора, канцеларије председника Пољске Анжеја Дуде, нису позване све земље победнице, већ државе Европске уније, НАТО-а и Источног партнерства (Азербејџан, Јерменија, Белорусија, Грузија, Молдавија и Украјина).

Са овог списка нема представника Белорусије, с обзиром да је председник те земље Александар Лукашенко одбио да присуствује из солидарности са Русијом. У Пољску није дошао ни председник Јермерније, јер је како је наведено, имао планиране друге обавезе.

Позив да присуствује одбио је и председник Европског савете Доналд Туск, због како је рекао, „због дневнополитичких позивница“. Туск, иначе бивши премијер Пољске и акуелног режима Јарослава Качињског, рекао је да не иде на свечаност јер "немам ни најмању сумњу да организатори тако поступају тако да ставе до знања да не желе да ме виде тамо“.

Туск је иначе добио позивницу у последњм тренутку, што је у канцеларији пољског председника објашњено речима да ЕУ није држава и да Туск може на свечаност само заједно са осталим бившим председницима и премијерима Пољске.

У Пољску није дошао ни Доналд Трамп, али из других разлога. Његов долазак очекивао са великом пажњом, али је отказан долазак због урагана "Доријан" чији се удар на америчко тло очекује ускоро. Ипак, Трамп је послао своју десну руку Мајка Пенса, тако да ће америчка делегација имати своје представнике.

Што се Балкана тиче, позив је добила Хрватска, иако је у током Другог светског рата основана злогласна НДХ, али позив нису добиле Босна и Херцеговина, као ни Северена Македонија.

Председник Немачке се извинио

Председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер и његов пољски колега Аџеј Дуда отворили су данашњу комеморацију поводом 80. годишњице почетка Другог светског рата.

Након минута ћутања, Дуда се захвалио Штајнмајеру на доласку, а потом је немачки председник затражио опроштај за најкрвавији сукоб у историји.

- Сагињем главу пред жртвама напада на Вјелуњ. Сагињем главу пред пољским жртвама немачке тираније и молим за опроштај - рекао је Штајнмајер на пољском и немачком језику.

Он је истакао да су Немци починили злочине против човечности у Пољској и да свако ко каже да је терор националсоцијалиста над Европом маргинални догађај у историји Немачке тај став може да задржи за себе.

- Ми никада нећемо заборавити. Ми желимо да памтимо и увек ћемо се сећати - рекао је Штајнмајер.

Председник Пољске Андржеј Дуда рекао је да је напад нацистичке Немачке на Пољску био "чин дивљаштва" и да представља "ратни злочин".

- Уверен сам да ће ова церемонија остати забележена у историји као део пријатељства Немачке и Пољске - додао је Дуда.

Шефови држава касније ће посетити музеј у Вјелуњу и разговарати са онима који су 1. септембра 1939. године преживели напад.

Коју тужну вест је син генерала Ратка Младића саопштио Србији, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА