Најновије

ДЕМОКРАТСКИ ФРОНТ ТРАЖИ ПРОМЕНУ УСТАВА: Српски језик да буде службени, а тробојка једна од застава!

“Тражићемо да се тробојка уведе као једна од застава у Црној Гори. Тражићемо непосредну демократију, што значи да ће грађани на референдуму имати право да се изјасне о свим важним питањима, која се тичу грађана. Да и српски језик буде службени језик. Да ли је природно да већина грађана којима је матерњи језик српски, да тај језик не буде службени језик”, казао је посланик ДФ-а Милутин Ђукановић.

Представници Демократског фронта (Фото: Јутјуб)

На састанку председништва Демократског фронта на ком је разматрана политичка и институционална криза у земљи, одлучено је да ће овај савез званично и формално иницирати измене и допуне највишег правног акта – Устава Црне Црне.

Да би се ова иницијатива уопште нашла на дневном реду парламента, потребно је да је подржи најмање 27 посланика, док је за усвајање промена Устава потребна двотрећинска већина, а Ђукановић је казао да очекује подршку од свих посланика.

“Јер не можемо да замислимо да неко може да саопшти неки рационални разлог да не би подржао уставне промене које ће да предложи ДФ. У сваком случају, те промене ће ићи у правцу да оно што се до сада сматрало да је неко стекао одређена права, ником се неће по било ком основу умањивати већ стечена права”, истиче Ђукановић.

Он додаје да ДФ мора да се избори за равноправност и да спречи дискриминацију по било ком основу у Црној Гори, а посебно наглашава дискриминацију српске језичке заједнице, српског народа и Српске православне цркве.

“Са Уставом и уставним променама којима се спречава дискриминација српске језичке заједнице, српског народа и СПЦ – ту једноставно не може бити компромиса, и по било ком другом питању. То су питања свих питања”, казао је посланик Фронта.

У ДФ-у верују, да ће коначни текст иницијативе бити готов до краја септембра.

Прочитајте ОВДЕ шта је Милорад Додик поручио Сарајеву.

Извор: Вијести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА