Најновије

AllianceBernstein: Државни дугови САД износе 388 трилиона долара, а не 22,5 трилиона како се тврди!

Позната америчка финансијска компанија AllianceBernstein обавила је истраживање које је разоткрило стварне размере државног дуга САД.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Пише: Иван Данилов, РИА Новости

Уследио је шок и у специјализованим медијима за такве теме.

Амерички финансијски телеканал CNBC тим поводом је објавио специјални прилог под насловом  „Реални ниво дуга САД можда достиже 2000 одсто (величине националне) економије, наглашава се у извештају Вол-стрита“.

Процена AllianceBernstein привлачи пажњу не само цифрама којима оперише. Ствар је у томе што је `дужничку дијагнозу` поставила веома позната финансијска структура.

AllianceBernstein је основао познати економиста и милијардер Залман Хаим Бернштејн, а она данас  управља активама вредним 586 милијарди долара, што њеној дијагнози придаје озбиљну додатну тежину.

После пажљивог ишчитавања рачуница и  препорука америчких финансијских експерата стиче се  утисак да се ради о припреми јавности за резање социјалних програма и других елемената државе благостања.

По иронији судбине, Залман Хаим Бернштејн је неколико година живота потрошио на реализацију Маршаловог плана: на шеме америчког инвестирања у земље Западне Европе ради уздизања њихових економија и јачања утицаја САД на Старом континенту у контексту конкуренције са СССР.

Само, то је било у прошлости, а данас фирма коју је основао један од утемељивача Маршаловог плана  активно сигнализира да ће за спасавање америчке економије од дужничке гангрене бити потребан скалпел или чак моторна тестера. А неће резати оно што САД дугују власницима својих дужничких обвезница већ -  америчке социјалне гаранције.

CNBC је објаснио како је AllianceBernstein израчунала дуг САД и указала због чега је то важно:

„AllianceBernstein је разрадила методологију која је дала резултат: САД дугују 1832 процента  од свог БДП. У ово није урачунат само класични државни дуг, него и обавезе из социјалних програма попут `Социјалног осигурања`, Medicare (здравственог осигурања) и државних пензија“...

Обично се као ниво дуга САД наводи 22,5 трилиона долара, што еквивалентно приближно 106 процената америчког БДП.

Они који су у САД уверени да је са дугом све у реду, тврде да их наведене суме треба изузети оно што Министарство финансија САД дугује другим државним институцијама и фондовима и да је стварни дуг свега – 16,7 трилиона долара, а да је то – 78 одсто БДП Сједињених Држава.

Главни економиста AllianceBernstein Филип Карлсон-Шлезак таква изузимања сматра недопустивим и указује да је стварни укупни дуг САД премашио 388 трилион долара.

Додуше, он и умирује своје читаоце:

„Слика јесте ужасна, али то не значи да је за нас дужничка криза неизбежна. Дефолт због наших државних обвезница био би катастрофалан за светску економију, док измене у нашој социјалној политици (мада би биле болне за оне којима би те исплате биле умањене) – једва да би биле регистроване на економском хоризонту“.

Ово значи да треба жртвовати америчке грађане ради спасавања оних који су инвестирали у државни дуг САД...

Шта радити са стотинама трилиона долара?

Одговор се може наћи у изјавама Доналда Трампа, а он је још до победе на изборима говорио да је америчка економија велики финансијски мехур које је потребно `стално слабљење долара`.

Дође ли до девалвације долара, САД ће веома лако отплатити дугове, али то светски финансијски систем неће спасити од кризе нити америчку економију од дубоке депресије. Једино ће омогућити Вашингтону да тврди да Ујка Сам поштено отплаћује своје дугове и држи се социјалних обавеза.

Судећи по томе како Русија и Кина активно купују злато – изгледа да у свету није мало оних који желе да се обезбеде од посезања Американаца за управо таквим начином решавања својих дужничких проблема.

Прочитајте ОВДЕ  шта је то одјекнуло као бомба.

Извор: fakti. org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА