Најновије

ШТА СЕ ЗАИСТА ДЕСИЛО У БЕЛОЈ КУЋИ? Сукоб између Трампа и Болтона трајао месецима, а ово је пресудило (ВИДЕО)

Председник САД Доналд Трамп отпустио је Џона Р. Болтона, свог трећег саветника за националну безбедност, у уторак због несугласица око начина решавања великих изазова попут Ирана, Северне Кореје и Авганистана.

Болтон и Трамп (Фото: flickr. com)

Трамп је објавио одлуку на Твитеру.

- Обавестио сам Џона Болтона да његове услуге више нису потребне у Белој кући. Снажно се нисам сложио са многим његовим предлозима, као ни други у управи, и зато сам замолио Џона за његову оставку, која ми је дата јутрос. Захваљујем Џону на услузи. Именоваћу новог саветника за националну безбедност следеће недеље - написао је Трамп. 

Његов одлазак долази након што Трамп покушава да успостави дипломатске везе са два најупорнија непријатеља Сједињених Држава, напорима који су узнемирили тврдокорне администраторе, попут Болтона, који на Северну Кореју и Иран гледа као дубоко непоуздане.

Напетост између Трампа и Болтона погоршана је последњих месеци одлукама председника да откаже планирани ваздушни напад на Иран у знак одмазде због обарања америчког дрона и одлуке да се састане са Ким Џонг-уном у демилитаризованој зони и пређе у Северну Кореју.

Болтон је фаворизовао напад на Иран и јавно критиковао недавне севернокорејске ракетне пробе које је Трамп одобрио. Након што је председник договорио састанак ДМЗ-а са Кимом путем Твитера у последњем тренутку, Болтон је одлучио да га не прати и уместо тога, наставио на раније заказани пут у Монголију.

Болтон, бивши амерички амбасадор у УН-у, познат је као отворени противник независности Косова.

Сухоји 35 отерали израелске бомбардере! Спречили напад на Сирију! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Њујорк тајмс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА