Најновије

ТРАМП САСТАВИО ЛИСТУ КАНДИДАТА: Ево ко би могао да замени Џона Болтона! Међу њима један је геј

Могући наследници смењеног саветника за националну безбедност америчког председника Џона Болтона су Фред Флиц, бивши шеф његовог кабинета, Кит Келог, генерал у пензији и бивши вршилац дужности саветника, као и Џек Кин, саветник потпредседника САД за националну безбедности, пише Њујорк тајмс.

Џон Болтон (Фото: Јутјуб)

Могући наследници смењеног саветника за националну безбедност америчког председника Џона Болтона су Фред Флиц, бивши шеф његовог кабинета, Кит Келог, генерал у пензији и бивши вршилац дужности саветника, као и Џек Кин, саветник потпредседника САД за националну безбедности, пише Њујорк тајмс.

Лист наводи да су кандити и Роберт Блер, саветник шефа Генераштаба Мика Малвенија, и Роберт Обрајен, изасланик за случајеве отмица који је једном назвао председника Доналда Трампа највећим преговарачем за отмице у америчкој историји.

Амерички председник Доналд Трамп сменио је Болтона, свог трећег саветника за националну безбедност од када је ступио на дужност.

Бела кућа саопштила је да ће Болтонов заменик Чарлс Куперман бити вршилац дужности саветника за националну безбедност, а Трамп је изјавио да ће наследника изабрати наредне седмице.

Познат по надимку “Купервер”, 68-годишњи Чарлс Купермен је у јануару именован за Болтоновог заменика.

Иако вршиоци дужности имају начин да се задрже у овој администрацији на неодређено време, то што је Куперман био у Болтоновом окружењу могло би да му скрати мандат.

Трамп је, међутим, ценио Куперменов стил изношења "сувих" чињеница у односу на Болтонове наступе који су често били идеолошки обојени.

Ту је, како наводи Њујорк тајмс, и специјални представник за Северну Кореју Стивен Биган (56), који има увид из прве руке у сукоб између Болтона, који је имао тврд став према Пјонгјангу, и Трампа који је користио тактику шармирања у преговорима о денуклеаризацији са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном.

Биган се сматра пре способним технократом него особом од великих идеја, за разлику од Болтона, који је имао чврсте идеолошке погледе који су обликовали његове ставове у политици.

Евентуални наследник могао би бити и специјални представник САД за Иран и саветник државног секретара Мајка Помпеа Брајан Хук.

Хук је адвокат који је ушао у Стејт департмент у време државног секретара Рекса Тилерсона, и један је од преосталих који су преживели ту еру.

Извор из администрације упознат с Хуковим односом са Трампом рекао је да њих двојица контактирају по питању Ирана, као и да је председник задовољан са стратегијом на том подручју.

Хук би вероватно имао подршку и Џареда Кушнера, Трамповог зета и саветника који је и раније покушавао да постави своје савезнике на високе функције у администрацији.

Даглас Мекгрегор се, такође, помиње као један од евентуалних наследника Болтона.

Он је пуковник у пензији и написао је неколико књига о реорганизацији војске, али што је најважније за Трампа, често се појављује на једном од његових најдражих програма на Фоксу, "Такер Карлсон Тунајт".

У јуну, када је Трамп у последњем тренутку одлучио да откаже серију напада на Иран, послушао је тврдњу Карлсона да би напад могао да буде политички кобан.

Чест гост у емисији те недеље био је Мекгрегор, који је подржао то образложење.

И амерички амбасадор у Немачкој Ричард Гренел има симпатије америчког председника, који понекад опонаша дрзак Трампов дипломатски стил, наводи њујоршки дневник и подсећа да је убрзо пошто је дошао у Немачку изнервирао тамошње политичаре упозорењима да немачке компаније не треба да послују с Ираном.

Гренел (52), који је геј, можда је најпознатији по ентузијастичној одбрани председникових ставова по питању права геј заједнице, иако је и Трампова администрација предузела кораке да повуче грађанска права геј и трансродним особама.

Он је, такође, улагао напоре да се хомосексуалност декриминализује широм света.

Како наводи неименован извор упознатом са процесом планирања, очекује се да ће се са Гренелом разговарати у вези Болтоновог посла.

Могућност да се нађе на Болтоновом месту има и Рики Ведел, бивши заменик саветника за националну безбедност који је напустио Белу кућу прошле године.

Прочитајте ОВДЕ шта се догодило америчком шпијуну из Кремља.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА