Најновије

ИСПЛИВАВАЈУ ТАЈНЕ О АМЕРИЧКОЈ СВЕМИРСКОЈ ЛЕТЕЛИЦИ: Амери су поносни на њу, а из Кремља стиже порука: Уништићемо је очас посла! (ВИДЕО)

Пре неколико дана 7. септембра 2019. навршено је тачно две године откако се америчка мини летелица X-37Б налази у орбити. Данас је то једна од најзанимљивијих свемирских летелица јер је о њеној мисији објављено мало информација. Неки су стручњаци уверени да она служи искључиво у војне сврхе.

X-37Б (Фото: јутјуб)

НАСА и америчка компанија “Boing” почели су проводити пројект X-37 још 1999. године. Испрва су произвођачи сматрали да ће уређај бити намењен за поправку сателита који се налазе на висини до 700 километара. После је, међутим, војска у потпуности класификовала тај пројект и провођење препустила Агенцији за напредна одбрамбена истраживања (DARPA).

Претходна мисија ове свемирске летелице завршена је у мају 2017. године, након што је провела 718 дана у орбити. Дана 7. октобра 2017. године X-37Б извео је свој пети лет у свемиру и још је тамо.

Иако је уређај у орбити већ две године, стручњаци могу само да претпоставе какве он то задатке обавља у свемиру. Према једној верзији, америчка војска проводи експерименте на летелици X-37Б. НАСА посебно истражује утицај који свемирско окружење има на различите материјале.

Директор московског Института за свемирску политику Иван Моисеyев објаснио је да је тај уређај створен специјално за употребу Пентагона. Он наводи да X-37Б носи мање обавештајне сателите.

Бивша функционерка Ратног ваздухопловства САД Хетер Вилсон готово је потврдила војну сврху те свемирске летелице.

- Наши непријатељи не знају где ће бити после, јер се то догађа на скривеној страни земље. Знамо да их то незнање нервира и јако сам сретна због тог - рекла је Вилсон.

Иван Моисејев подсетио је да тренутна орбита свемирске летелице пролази изнад екватора те да је мало вероватно да ће он активно мењати положај користећи се својим аеродинамичким карактеристикама.

- Да би променио свој нагиб и положај ка Русији, X-37Б мора да потроши много енергије коју не може сам произвести - објашњава он.

Штавише, Русија је данас једна од највећих свемирских сила на свету. Њени напредни системи за контролу свемира могу пратити лет америчких сателита и лако открити сва њихова кретања.

- Посматрање X-37Б је за нас лакши задатак. Толико је велик да једноставно треба да се окренемо десно или лево и можемо све схватити - рекао је генерал-мајор руских ваздушних снага Анатолиј Нестеречук.

Русија не само да има сателите за надзор него има и уређаје за борбу против летелица X-37Б. Ти системи могу их лако неутрализовати ако представљају претњу националној сигурности Русије.

Путин испунио обећање које је дао пре 20 година! О чему је реч сазнајте ОВДЕ.

Извор: dnevno. hr

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА