Најновије

ВУЧИЋ ПОСЛЕ БОРАВКА У ВАТИКАНУ: СПЦ се пита за посету папе Србији! Чуо сам доста лепих речи о нашој земљи

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Ватикан води озбиљну политику и да ће чувати своје позиције и по питању Косова и Метохије.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

"То је оно што могу да кажем и што је важно за грађане", рекао је Вучић упитан колико је, после састанка са папом Франциском, сигуран да Ватикан неће променити свој став по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова.

Он је рекао да Ватикан такође жели разговоре и мирно решење између Срба и Албанаца.

Детаље папиног става није износио, поштујући правила ватиканске дипломатије и протокола.

Председник Вучић пренео је такође да је папи говорио о КиМ и српским светињама, тешком положају народа, покушају да се дође до компромисног решења и о неопходности поправљања односа Срба и Хрвата.

Истиче да је веома битна улога Свете столице у разговорима о будућности које морају да имају Срби и Хрвати и додаје да му је државни секретар Ватикана, кардинал Пјетро Паролин, говорио о томе о чему је недавно разговарао са хрватским руководством.

"Јасно је свима да нас историја и прошлост деле, да имамо потпуно другачији поглед на оно што се дешавало... Плашим се да ћемо, ако не будемо одговорни и ако будемо говорили о прошлости, све друге ојачати, а себе ослабити. Ако желимо да останемо на својим огњиштима, мораћемо да поштујемо више једни друге", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је разговор са папом Франциском у Ватикану трајао дуже него што је било предвиђено, да су имали много тема, али је напоменуо да јавно неће причати о ономе што му је папа говорио.

"Имао сам среће што сам могао да разговарам са папом Франциском, много тога сам научио паметног и доброг чуо. Видео сам бригу за све људе који живе на Балкану, грађане Србије, људе у Србији", рекао је Вучић.

Председник је рекао и да је са папом причао о положају католичке заједнице у Србији, током чега је, каже, посебно истакао положај Београдске надбискупије и колико напора и колико поштовања ужива Станислав Хочевар.

"Много тога се ради и по питању реституције, остало је пуно посла и кад је реч о порезима на имовину", рекао је Вучић и додао да су међу католицима најбронији Мађари.

Истакао је да Србија поштује њихова права и да тежи да их унапређује.

"Мислим да су и они тиме задовољни, а ја верујем да можемо још да урадимо", рекао је Вучић.

Додао је и да би волео да папа посети Србију, али да је за то потребна сагласност СПЦ, те истакао да ће пренети поздраве папе патријарху Иринеју, којег, како каже, изузетно цени.

Вучић каже и да је папи донео пригодан поклон, за који је сматрао да је примерен и да на одређени начин указује на српску историју и данашње проблеме, а који папа нема у својој колекцији.

"Ја сам добио поклоне и они ће стајати у Председништву, а од његове еминенције господина Паролина сам добио посебно перо... Хоћу ли ја или неко од мојих наследника имати прилику да том оловком нешто тако важно потпише, остаје да се види", рекао је Вучић.

Он је истакао да је веома срећан што је у Ватикану могао да чује лепе речи о Србији.

СПЦ се пита за посету папе Србији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да би волео да папа посети Србју, али је подсетио да је за то потребна сагласност Српске православне цркве.

Вучић је на питање новинара да ли је разговрао са поглаваром Римокатоличке цркве папом Фрањом о доласку у Србју рекао:

"Ви сте питали мене као председника Србије и ја бих волео да папа посети Србију, али, за то је потребна сагласност СПЦ, као што знате, тако да је то питање за нашу цркву", рекао је Вучић.

Додао је да је пренео поздраве папи од нашег патријарха Иринеја и да ће по повратку пренети поздраве папе патријарху Иринеју.

Председник Србије је рекао да папа изузетно цени нашег патријарха Иринеја и да му је то током разговора у два или три наврата поновио.

Вучић о Земановој иницијативи: Не треба превише очекивати

Председник Србије Александар Вучић рекао је да не треба имати превелика очекивања да Чешка може тако лако променити свој став око признања Косова.

"Ми бисмо то волели, али не мислим да је реално", рекао је Вучић новинарима у Ватикану, на констатацију да је чешки премијер Андреј Бабиш казао да је спреман да са председником Милошем Земаном и осталим институцијама разговара о питању повлачења признања Косова.

“Немојмо да подижемо очекивања нашег народа. Бескрајно хвала нашим чешким пријатељима. Знам колико поштују и воле Србију, али немојте да правимо од Земана нешто, па да, ако не буде дошло до такве одлуке, од њега правимо непријатеља, који није био нешто спреман да уради”, упозорио је Вучић.

Он је истакао да зна колико Чеси поштују и воле Србију, да су искрени наши пријатељи, али да државе не могу да раде такве ствари тако лако, посебно ако се налазе у неком одређеном блоку.

Поновио је да не треба превише очекивати.

Упитан за "политичку офанзиву", коју је покренуо и доласком у Ватикан, Вучић је казао да новинари воле да говоре о “офанзивама”, а да су ове посете његов посао и редовна борба за нашу земљу, што ће наставити да ради.

"Борићемо се и и даље И верујем да ћемо за људе урадити много добрих ствари у будућности”, казао је он.

Прочитајте ОВДЕ какав тајни план имају Американци за КиМ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА