Најновије

ЛАЗАНСКИ: Србија са Русијом вежба на С-400, а са НАТО-ом у чамцима (ВИДЕО)

Обука припадника Војске Србије на систему С-400 у Русији, посета кинеске делегације на највишем нивоу у историји војних односа Београда и Пекинга, смена још једног америчког саветника за националну безбедност, оптужбе да Русија жели да Балкан постане нестабилан теме су о којима jе причано са новим амбасадором Србије у Русији Мирославом Лазанским.

Лазански (Фото: Јутјуб)

У Астрахану на југу Русије у току су прве заједничке вежбе припадника противваздушних одбрана Русије и Србије. Учествују ваздушне јединице и противракетне јединице, као и радио-техничка служба. Припадници Војске Србије обучаваће се и на ракетним системима С-400 и ракетном систему земља-ваздух „Панцир-С“.

„Панцир“ за Лазанског није био новост, али вежбање на С-400 јесте.

„Ако сте добро пратили последњи сусрет председника Путина и Вучића могли сте да видите размену погледа када је било речи о трансферу руског оружја у Србију и могли сте да закључите да се ’нешто крупно иза брда ваља‘, али то тада нису желели да објаве. На том систему су иначе могли да се обучавају припадници других држава у које Руси имају велико поверење, а на комерцијалној основи Турци. То је велики израз поверења Русије према Србији и још један доказ добрих односа две земље“, нагласио је нови амбасадор Србије у Русији.

Квалитет на страни Русије

Пре Астрахана Војска Србије учествовала је и на тактичкој вежби са бојевим гађањем заједно са јединицама Западног војног округа Оружаних снага Руске Федерације. Лазански открива да су припадници наших војних снага отишли и вратили се у руским авионима. Он наглашава да Србија са НАТО-ом има већи број вежби, али не таквог квалитета.

„Када је у питању билатерала, са Бугарима вежбамо гађање ПВО системима циљеве у ваздушном простору на полигону Шабла, јер такав полигон немамо у Србији. Са Румунима имамо билатералу када су у питању неке ваздухопловне вежбе и контрола ваздушног простора, а заједно са њима и Мађарима вежбамо спасавање људи чамцима у елементарним непогодама, док са припадницима САД имамо само проигравање мировних мисија. Дакле, квалитет војне сарадње са Русијом је у војном смислу далеко већи него са Алијансом, јер вежбамо праве борбене операције“, истиче Лазански.

Поред сарадње са РФ, Србија има одличне односе и са Народном Републиком Кином. Пет дана трајала је посета на највишем нивоу кинеске делегације Србији. Лазански наводи да је круна те посете интензивирање војних односа, потврђивање добре политичке и продубљивање економске сарадње.

„Не треба сметнути ни чињеницу да је Кина је донирала Србији шездесетак комада инжињеријске војне опреме, као и велики број санитетских возила и гумених чамаца за речну флотилу“, рекао је амбасадор.

Западу ништа не промиче

Лазански каже да ће због овако добрих односа Србије са Кином и Русијом наша земља бити изложена протестима и притисцима западних политичара, али наглашава да Београд има добро објашњење — Србија је војно неутрална земља, неопходна нам је адекватна одбрана и можемо да купујемо наоружање од кога год желимо. Он сматра да је Србија и даље војно најсупериорнија земља бивше Југославије, док у региону не можемо да се меримо са Румунима, који су и економски јачи.

Палмерова оптужба 

Специјални изасланик државног секретара САД за Западни Балкан Метју Палмер, према речима амбасадора Лазанског, наставља матрицу својих претходника.

„Ако Палмер у старту каже да се Русија овде меша како би изазвала хаос, ја не знам на основу којих аргумената он заснива такав став. Волео бих да он то аргументује. Посебно је занимљив други део изјаве да је циљ САД да све земље Балкана уђу у евроатлантску заједницу, а ми смо јасно ставили до знања да смо војно неутрални и да не треба поистовећивати Европску унију са евроатлантском заједницом. Уколико Палмер сматра да је овај простор нестабилан, јер Србија није у НАТО-у, онда је то неодговорно понашање једне светске суперсиле“, рекао је Лазански.

Иако су у Вашингтону свесни да су наши односи са Русијом нераскидиви, они ипак себе виде као силу и тако се и понашају, као каубоји, сматра наш саговорник и истиче да такво понашање не смеју да примене са Русијом и Кином, али ни са Северном Корејом.

Помоћ у ставу према Косову

Све и да Србија призна независност Косова, притисак не би био смањен, из простог разлога што нас САД доживљавају као истурено одељење Русије на Балкану, уверен је Лазански.

„Ми смо једина бела раса у Европи која је припуцала на Американце 1999. године, сви други ратови водили су се у Азији или Јужној Америци“, објашњава саговорник.

Он додаје да Американци не могу да схвате ту врсту српске дрскости коју смо показали када смо им се војно супротставили, а не могу ни да схвате да међународно право треба да важи за све.

„Без руског лобирања не бисмо могли да остваримо да 13 земаља повуче признање независности Косова, а Москва и даље стоји уз нас и у Савету безбедности и у осталим међународним организацијама. Зато се и надам да Косово неће постати чланица Интерпола на наредном заседању у Чилеу“, рекао је Лазански.

Одлазак Болтона

Амерички председник Доналд Трамп отпустио је и трећег саветника за националну безбедност Џона Болтона због великих неслагања око Ирана, Венецуеле, Северне Кореје, Авганистана.... Амбасадор Лазански каже да Трамп очајнички жели да нађе неки спољнополитички успех којим би могао да „маше“ у предизборној трци, а питање је да ли му је Болтон то отежавао.

„Када гледате којим темпом се смењују државни секретари и саветници за националну безбедност онда нас више ништа не чуди. Смешно је и што су о тој оставци Трамп и Болтон комуницирали преко Твитера. То говори о озбиљности садашње америчке политике и то је просто необјашњиво“, напомиње саговорник.

Ердоган „продао“ Идлиб за руске Су-57? Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА