Најновије

ОПРОШТАЈНИ ИНТЕРВЈУ АМБАСАДОРА САД КАЈЛА СКОТА: Србија је доста напредовала! Волео бих да Трамп дође у Београд!

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Београду Кајл Скот ускоро одлази са те дужности. У опроштајном интервјуу Скот каже да му је била част да у претходне три и по године обавља дипломатску дужност у Србији, истичући да ће одавде понети само лепе утиске, иако је, како признаје, било и оних негативних, који су, додуше, саставни део посла. Подвлачећи црту на крају мандата, он говори и о напретку Србије, сарадњи са српским државним врхом, решавању косовског питања, али и могућем доласку председника САД Доналда Трампа у посету нашој држави.

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Београду Кајл Скот (Фото: јутјуб)

Ускоро одлазите из Србије. Какве утиске носите одавде и да ли ће вам нешто недостајати?

- Да, нажалост, мој мандат се ближи крају и захвалио бих Србији на гостопримству и пријатељству које је поклоњено мени, мојој породици и читавом колективу америчке амбасаде. Била ми је част да обављам ову дужност и поносан сам што сам радио са овако дивним људима - и Американцима и Србима - посвећеним унапређењу српско-америчких односа. Понећу одавде позитивне утиске и сећања на леп, али и интензиван део мог живота који сам провео у Србији. Тешки и негативни утисци су део мог посла, па се на њих не треба посебно освртати.

Колико се - и у ком смеру - Србија променила за претходне три и по године које сте провели у Србији?

- Што се тиче промена, рекао бих да су економски односи Србије и САД напредовали у протеклом периоду, а да Србија напредује на путу ка пуноправном чланству у Европској унији. Инвестиције из САД достигле су четири милијарде долара, па је, захваљујући америчким компанијама, отворено готово 20.000 радних места у различитим секторима српске привреде. Србија је такође напредовала са реформама које воде ка чланству у ЕУ, али треба снажније да ради на унапређењу владавине права, бољој ефикасност правосуђа, већој слободи медија.

У чему се Србија може још поправити, шта нам то недостаје?

- Као и у мојој земљи, недостаје ефикасан дијалог између разних политичких страна, па треба још да се ради на стварању атмосфере да се у друштву могу чути различити ставови, чак и ако се не подударају са политиком владајуће већине.

Каква је била сарадња с председником државе Александром Вучићем и Владом Србије?

- Коректна, професионална и, ја бих рекао, плодна. Он је увек био доступан за мене и друге америчке званичнике. О свему смо отворено разговарали. Мислим да смо се разумели око опредељења САД и Србије за рад на миру и стабилности у региону, за напредак билатералних односа и за даљи напредак Србије у правцу ЕУ. Србија је изабрала стратешки циљ - придруживање ЕУ - то је стратешки циљ који САД подржавају и желе да помогну Србији и лидерима Србије на том путу.

Знате да немали део грађана Србије и даље има више негативна него позитивна осећања у односу према САД, првенствено због НАТО бомбардовања 1999. године. Како на то гледате и како то променити?

- Да, то добро знам. Можда бих се и ја на њиховом месту исто осећао. Али ни Србија ни Сједињене Државе не могу да врате време уназад. Оно што можемо је да 1999. годину посматрамо у широј перспективи. Покушавао сам да подсетим да су односи САД и Србије кроз историју углавном били одлични, а да изузетак представљају деведесете године и дешавања за време Милошевићевог режима. Две деценије су прошле од тада. Крајње је време да кренемо напред и побољшамо наше односе, а имамо веома добру основу за такав напредак. Делимо заједничку визију да Србији припада место у Европској унији. Није лоше да се понекад подсетимо на снажне историјске и културне везе које блиско спајају Србију и САД као модел за будућност. Везе између наших земаља стварају људи, појединци чији таленат и рад доприносе развоју науке, културе и спорта, са изузетним постигнућима у њиховим појединачним областима. Треба да наставимо да радимо на продубљивању и оснаживању ових веза.

Колико су реалне шансе да председник САД Доналд Трамп посети Србију? О томе се с времена на време спекулише...

- Немам конкретан одговор на ваше питање, али би ми било веома драго да амерички председник дође у посету. Државне посете председника САД најављује Бела кућа, а не амбасадори у земљама домаћина, тако да ћемо видети шта нам будућност доноси.

Косово и даље остаје као један од горућих овдашњих проблема. Колико новоименовани специјални представник САД за западни Балкан Метју Палмер, који одраније добро познаје овај регион, може да допринесе решењу косовског питања?

- Државни секретар Мајк Помпео недавно је именовао мог пријатеља и колегу Метјуа Палмера за специјалног представника за западни Балкан. Он ће предводити наша настојања да појачамо дипломатске напоре САД у подршци миру, стабилности и напретку у региону и усредсредити се на интеграцију држава западног Балкана у европске институције. Он иначе веома добро познаје регион, Србију, али и проблем Косова, па мислим да је идеална особа да допринесе нормализацији односа између Србије и Косова.

Како коментаришете приче да је просто немогуће да светска сила попут САД није могла на нађе начин да примора косовску власт да укине таксе на српску робу, што је и главна препрека наставку дијалога Београда и Приштине?

- Они који тако говоре једноставно не могу да прихвате да је Косово независна и суверена земља. Ми не можемо да „приморавамо“ ни Косово, ни Србију. САД су ту као партнер, који подржава процес нормализације односа између Београда и Приштине, и учиниће све да охрабре и омогуће обема странама да до договора дође. То је у интересу народа у Србији и на Косову, али и интересу целог региона, ЕУ и САД. Наша порука је јасна: САД желе да Косово укине таксе како би се дијалог са Београдом поново покренуо. Сада је битно да Приштина добије нову владу, да се укину таксе на робу из Србије и БиХ и да се дијалог настави.

Обележавање годишњице операције “Халијард”

Председник Србије Александар Вучић и амбасадор САД Кајл Скот данас у Прањанима код Горњег Милановца присуствују обележавању 75-годишњице операције “Халијард” из Другог светског рата. “Халијард” је била највећа операција спасавања оборених америчких и савезничких ваздухопловаца у историји. Спасавање је организовано од августа до децембра 1944. године са писта направљених у руралним деловима окупиране Србије. Више од 500 ваздухопловаца је евакуисано из Прањана захваљујући несебичној подршци српског народа, који се бринуо о ваздухопловцима и изградио писту како би омогућио њихово спасавање.

Скот о Косову

Сада је битно да Приштина добије нову владу, да се укину таксе на робу из Србије и БиХ и да се дијалог настави.

Скот о бомбардовању Србије 1999.

Две деценије су прошле од тада. Крајње је време да кренемо напред и побољшамо наше односе.

Скот о економској сарадњи

Инвестиције из САД у Србији достигле су четири милијарде долара, отворено је готово 20.000 радних места.

Скот о специјалном представнику САД за Балкан

Метју Палмер веома добро познаје регион, Србију, али и проблем Косова, па мислим да је идеална особа да допринесе нормализацији односа између Србије и Косова.

Скот о сарадњи с Вучићем

Он је увек био доступан за мене и друге америчке званичнике. О свему смо отворено разговарали.

Како Земан и Орбан ломе Европу због Косова, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА