Најновије

Саша Јанковић: Није довољно да један човек поднесе оставку због Савамале

БЕОГРАД - Власт се није оградила од писања да амбасадори САД и ЕУ у Србију организују и плаћају екстремисте да "праве хаос у Србији", каже омбудсман Саша Јанковић који истиче да су забрињавајуће и да ситуацију додатно изоштравају изјаве људи који представљају власт као што су неки посланици и министри.

Саша Јанковић (Фото: Н1)

На питање које врсте одговорности починиоци за рушење у Савамали могу сносити, Јанковић је одговорио да постоје различите врсте одговорности - једна је политичка и о њој је причао Вучић, друга је кривично-правна и ако је има о њој ће, као и о прекршајној, одлуку донети правосуђе. Четврта је дисциплинска у о њој ће одлучивати шефови органа власти који нису радили како треба.

"Ја сам као Заштитиник грађана утврдио да полиција није радила како треба и на некоме унутар МУП-у је да ту да ту одговорност са полиције скине на појединце. То је неопходно да се деси", оценио је Саша Јанковић.

Ипак, истиче да није довољно да један човек поднесе оставку због рушења у Савамали. "Ово је акција која је укључивала више различитих структуре: државне и недржавне структуре и више нивоа по вертикали... Полиција мора да установи ко је то био, мој посао је да јавним притиском приморам, подсетим полицију да мора да ради свој посао.... Свако у свом дворишту нека почисти шут који је остао после Савамале и биће све у реду."

Омбудсман каже и да је овим случајем бачена сенка на институције али да ипак верује да није касно да се скине с њих.

О томе што је премијер Вучић одлучио да управо он буде тај који ће известити јавност о овом случају, Јанковић каже да је то његова политичка одлука у политичко право. "Очекивало би се, када постоји сумња да су у питању кривична дела, да тужилаштво буде то које ће проценити шта и колико ће да саопшти а да не угрози ток истраге. Ово је пар екселанс политичка тема и претпостављам да је зато председник Владе одлучио да се обрати грађанима."

Није желео да коментарише Вучићеву изјаву 'Рушите у по бела дана, дајте и мени један багер да рушим! наводећи да он није политички коментатор.

"Кад кажем да је ова Влада урадила добар посао по питању регионалне стабилности, да није осрамотила Србију по питању избеглица, да је учинила ЛГБТ права видљивим и неспорним тада нико не каже да се бавим политиком. Али кад кажем да је Влада ставила под велики знаком питања слободу мишљења, изражавања, мишљења, медијске слободе то постају политичке изјаве. Влада би требало да буде поносна на грађане који се окупљају на улици већ и на чињеницу да у Србији постоје независни контролни органи који стоје чврсто на становишу објективности и владавине права. То је доказ да Србија није демократски безнадежна земља", наглашава он. Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА