Најновије

ШОКАНТНО ИСТРАЖИВАЊЕ: У случају рата Америке и Русије, Европљани би били неутрални, а две чланице НАТО би подржале Москву

Према новој анкети, велика већина становника ЕУ у случају хипотетичког америчко-руског рата жели да остане неутрална.

Путин и Трамп (Фото: flickr.com)

Према студији, две чланице НАТО пакта, Грчка и Словачка, вероватније ће прискочити у помоћ Москви него њиховим савезницима у НАТО пакту.

Истраживање, које је спровео Европски савет за међународне односе, се у 14 држава ЕУ бавило бројним питањима, од трговине и климатских промена до потрошње за одбрану. На питање коју страну треба подржати у случају америчко-руског рата, већина у свим земљама, осим једне, рекла је да би најбоље било не подржати никога и остати неутралан.

У случају хипотетичог сукоба Вашингтона и Москве, Пољска је била једина земља у којој је мањина од 45 одсто испитаника изабрала неутралност. Трећина Пољака изјавила је да ће подржати Америку, а само шест одсто Русију.

Грчка и Словачка снажно су подржале неутралност, Грци са 81 одсто, а Словаци са 65 одсто. Али, упркос чињеници да су обе земље чланице НАТО пакта, испитаници су дали већу подршку Русији него САД.

У Словачкој их је 20 одсто рекло да би у хипотетичом сукобу помогло Москви, а само шест одсто их је спремно да помогне Вашингтону. У Грчкој би Сједињеним Државама помогло само пет одсто испитаника.

У Немачкој, која је дом за око 30.000 америчких војника, 70 одсто је гласало за неутралност, 12 одсто подржава САД, седам одсто Русију.

Према објави, слични резултати су добијени када су Европљани питани о могућем сукобу између Сједињених Држава и Кине. Одговор "неутралност" био је далеко најзаступљенији.

“Ова студија открива темељни помак у ставовима Европљана о свету", каже се у кратком прегледу Европског савета за међународне односе.

Студија је спроведена у раздобљу напетости између Вашингтона и његових дугогодишњих савезника у Европи. Аутори анкете сугеришу како би резултати такође могли да одражавају све већу жељу Европљана да ЕУ учине "независном противтежом" великим силама попут Сједињених Држава, Кине и Русије.

Анкета и посебно реакција на потенцијални руско-амерички сукоб, потпуно је изненадила неке аналитичаре.

Представник Универзитета Кил у Немачкој Марсел Дирсус је резултате студије назвао невероватним.

“Након деценије током које су САД штитиле милионе Европљана од Совјетског Савеза и Русије, велика већина Европљана жели да остане неутрална у потенцијалном америчко-руском сукобу”, збуњен је Дирсус.

“Ово је грозно”, овим речима је резултате истраживања коментарисао Констанц Штелценмулер, стручњак за Немачку са Брукингс института у Вашингтону.

Европски савет за међународне односе је наложило агенцији “Јоугов” да спроведе ову анкету, а у њој је учествовало више од 60.000 људи широм Европе.

Прочитајте ОВДЕ како се свет наоружава забрањеним средствима.

Извор: logicno. com/Dejan Ž.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА