Најновије

СТУДЕНТИ НЕ ОДУСТАЈУ! ОГЛАСИЛИ СЕ ИЗ РЕКТОРАТА: Ми блокадом штитимо свој Универзитет!

Неколико десетина студената из организације "1 од 5 милиона" већ трећи дан блокира рад Ректората, а њима су се вечерас прикључили и грађани. Њих је раније данас посетила и ректорка Иванка Поповић.

Студенти из организације "1 од 5 милиона" (Фото: Јутјуб)

Организатори протеста "1 од 5 милиона" позвали су грађане да подрже студенте, који су изашли да им се обрате и захвале на подршци.

Рекли су да их је у току дана обишла ректорка Универзитета, са проректором и студентом проректором, који су од њих тражили прекину блокаду. Они су рекли и да им је ректорка, наводно, пружила подршку, али да они у то не верују док се јавно не изјасни.

Ректорка им је, како су навели, упутила захтев да дозволе да службени радници ујутру уђу на своја радна места. Захтев Ректората размотрићемо уколико колегијум изда ново саопштење, у коме ће осудити упад страначких активиста, физичке нападе на студенте и пружити подршку студентима у одбрани академске будућности, Универзитета у Београду који је кров високог образовања у Србији и тиме заштити углед и аутономију Универзитета која је у петак нарушена, рекли су студенти.

Поручили су да од блокаде неће одустати све док се ректорка и Универзитет не заузму за њих. Позвали су професоре и грађане да се сутра у 8 ујутру окупе испред Ректората.

Подсетили су на догађај од петка, када је, према њиховим речима, група симпатизера Српске напредне странке упала у Ректорат и, како су рекли, напала неке од студената. Траже да се утврди одговорност за то и напомињу да је Универзитет студентски, као и да га они не блокирају већ бране.

Разлози за блокаду су, како кажу, бројни: неодговорно понашање надлежних (на челу са министром просвете Младеном Шарчевићем) према образовању, пад Универзитета на Шангајској листи, ремећење наставне године због одржавања Универзијаде (најава исељавања студената из Студентског града, померање испитних рокова, скраћивање године), недостатак литературе и немање просторија за одржавање наставе на неким факултетима.

Додају да је главни разлог за блокаду "плагирани докторат министра финансија Синише Малог" и наводе да је основни захтев студената и професора да Ректорат упути званични захтев председници Владе Србије Ани Брнабић да Малог разреши дужности.

Београдски универзитет је очигледно изгубио аутономију јер дозвољава да власт ради шта хоће на њему, рекао је раније Срђан Марковић, један од организатора протеста "1 од 5 милиона".

Ректорат је под блокадом, селективно пуштамо људе унутра, посећују нас професори и то је најважније, казао је он и додао да студенти очекују разговоре. Он је навео да је ноћ у Ректорату протекла мирно, да су студенти тамо спавали по подовома, у врећама, шаторима…

Прочитајте ОВДЕ какво је драматично упозорење стигло за Балкан из Атине.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА