Најновије

ОВАЈ РУСКИ ПОТЕЗ ЋЕ БАШ ИЗНЕРВИРАТИ АМЕРЕ: Москва поставља С-400 у области на коју пикира 6 земаља! (ВИДЕО)

Прес-служба Северне руске флоте известила је у понедељак да је почела инсталација система противваздушне одбране С-400 у Новој Земљи, руском архипелагу на Арктику.

С-400 (Фото: Јутјуб)

Русија интензивира војне, трговачке и истраживачке активности на Арктику изградњом транспортних и енергетских постројења и развојем Северног морског пута као дела североисточног пролаза, који повезује Европу са Азијом.

„Противракетни пук руске Северне флоте постављен на острву Јужни у архипелагу Новаја Земља у потпуности је опремљен новим системима С-400“, каже се у саопштењу.

Вредно је споменути да је војно особље обучено за руковање новим системима и вец́ има праксу руковања са С-300.

"Новији системи противваздушне одбране проширују ваздушну зону коју контролише наша војска", рекао је новинар за штампу руске флоте.

Неке земље, укључујући Сједињене Државе, критикују појачану војну активност Русије на Арктику. Одговарајући на критике, руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да Москва никоме не прети, наглашавајући да је то само гаранција одбране.

У покушају да избегну сукобе на Арктику, главне силе региона, а то су Канада, Данска, Финска, Исланд, Норвешка, Русија, Шведска и Сједињене Државе, основале су Арктички савет, форум за међувладину сарадњу, у чије име се сваких 6 месеци састају виши официри, а на сваке две године се одржавају састанци министара.

Русија је повећала своју моћ у арктичком региону и успоставила контролу над кључним морским стазама, посебно такозваним Северним морским путем.

Са своје стране, Кина улаже напоре у борби за регион, интензивирајући своје војно присуство и делује у складу са иницијативом за појасеве и путеве.

Тренутно схватајући важност региона, Пентагон планира да спроведе вежбе и формира експедиционе групе маринаца способних да делују у арктичком окружењу, као и да повећа партнерство са савезницима у одбрани важних поморских путева у региону.

Прочитајте ОВДЕ  све о највећој Путиновој тајни.

Извор: Курир/fort-russ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА