Најновије

У ШТА НАС ЈЕ ОВАЈ ЧОВЕК УВАЛИО? Брозови дугови дошли на наплату! Ево колико је милиона Србија јутрос исплатила! Тек ћемо да плаћамо!

Рано јутрос Србија је из буџета исплатила тачно 11,5 милиона евра, а за шест дана исплатићемо још чак 69,7 милиона евра, и све то по основу зајмова које су Титови премијери узимали од светских кредитора током седамдесетих и осамдесетих година.

Јосип Броз (Фото: Јутјуб)

Реч је о делу кредита који су Милка Планинц и Веселин Ђурановић узимали у време бивше СФРЈ од Париског клуба и Светске банке, а чија последња рата доспева 2041. односно 2031. године, сазнаје Блиц Бизнис.

Прецизније, јутрос нам је на наплату дошло 11,9 милиона евра по основу зајма од Светске банке, односно њеног огранка Међународне банке за обнову и развој (ИБРД) и то: 9,4 милиона евра по основу главнице и 2,18 милиона по основу камате.

Овај кредит на наплату је календарски заправо дошао јуче, али је из буџета Србије исплаћен јутрос с обзиром на то да је дан када је долазио на наплату 15. септембар био недеља.

И друго, 22. септембра Србији на наплату долази додатних 69,74 милиона евра. Реч је о кредиту узетом пре око 40 година од Париског клуба поверилаца и то: 54,1 милион евра по основу главнице и 15,6 милиона по основу камате.

Србија је, иначе, током ове године, плаћала и кредите које је узимала од Кувајта у периоду од 1984. до 1989. године, а реч је о тачно 20,2 милиона евра.

У Народној банци Србије потврдили су наведене податке. Раније су рекли и да држава у овој години мора да отплати нешто више од 202 милиона евра дугова из периода седамдесетих и осамдесетих година двадесетог века. У централној банци су додали и да по основу старих дугова Србија редовно отплаћује и обавезе према Кувајту и Кини.

Током седамдесетих и осамдесетих година Србија се задужила за укупно 8,8 милијарди евра. Од Париског клуба смо добили 3,8 милијарди долара, од Лондонског 2,2 милијарде... Претходних година у просеку смо враћали по око 250 милиона евра, а ове године на наплату долази скоро 230 милиона.

Највише дугујемо Париском клубу - 1,09 милијарди евра код кога се као република пре четири деценије задужила за укупно четири милијарде евра. На другом месту је Светска банка (700 милиона евра) односно њен огранак ИБРД, који нам је у истом периоду одобрио 1,8 милијарди, а кредите ћемо још дуго отплаћивати и Кини (15,9 милиона) и Кувајту (253,1 милион).

Хрватска и Словенија отплатиле дугове пре 10 година

Последњи долар Хрвати су Париском и Лондонском клубу исплатили пре десет година. Хрватска је Париском клубу отплатила последњу рату од 192 милиона долара 2008. године, а Лондонском клубу рату од 78 милиона, годину дана касније. Последњу рату од укупно 525 милиона долара Словенци су исплатили 1995. године, потврдили су нам у тамошњој централној банци.

На Косову ће за Албанце сванути нови дан са Куртијем! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

 

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА