Најновије

ЧЕШКО ПОВЛАЧЕЊЕ ПРИЗНАЊА НЕЗАВИСНОСТИ ТЗВ. КОСОВА ТЕЖАК ЗАДАТАК! Један услов мора да се испуни да би се тај план остварио!

Чешки министар спољних послова Томаш Петшичек поновио је да не види разлог зашто би његова земља повукла признање тзв. Косова, наводећи да би услов за то морало да буде да су се одређене околности промениле.

Председник Чешке Милош Земан (Фото: Јутјуб)

"Тзв. Косово смо признали де јуре", рекао је Петшичек новинарима, наводећи да би повлачење признања морало да буде на основу тога да су се промениле неке околности, посебно да је тзв. Косово "престало да има критеријуме државности који су довели до признања 2008".

Он је одговарао на питања новина поводом изјаве чешког премијера Андреја Бабиша да ће питање повлачења самопроглашене независности тзв. Косова сигурно бити размотрено на координационом састанку за спољну политику.

"Спреман сам да о том питању разговарам са премијером и другим званичницима и изнесем аргументе. Сматрам да наша спољна политика треба да буде континуирана и јасна", казао је Петшичек.

Петшичек је сличан став изнео и након што је председник Чешке Милош Земан, приликом посете Београду, најавио да ће за месец дана, на састанку уставних власти у Прагу, поставити питање да ли је могуће повући признање независности тзв. Косова.

Бабиш је синоћ, после редовног неформалног састанка са Земаном, изјавио да ће питање повлачења самопроглашене независности тзв. Косова сигурно бити размотрено на координационом састанку за спољну политику.

"Председник се позива на резолуцију Посланичког дома парламента у којој су посланици захтевали од владе тадашњег премијера Мирека Тополанека да не призна независност Косова. О томе ћемо разговарати на састанку којем ће присуствовати министри унутрашњих и спољних послова, председник Сената и председник Посланичког дома", рекао је Бабиш.

Упитан да ли је одбацио промену става о признавању тзв. Косова, одговорио је негативно.

"Не кажем то. О томе сам разговарао с председником. Председник каже да је наш став настао и због чињенице да смо две недеље били у НАТО-у, да је то била политичка одлука, али да је његово мишљење о признавању Косова негативно", рекао је Бабиш.

Прочитајте ОВДЕ шта је Александар Вучић рекао о КиМ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА