Најновије

ОВАЈ РУСКИ ПОТЕЗ ЋЕ БАШ ИЗНЕРВИРАТИ АМЕРЕ: Постављају С-400 у овој области (ВИДЕО)

Русија је најавила да распоређује савремене системе противваздушне одбране С-400 на архипелагу Нова земља на Арктику, стратешком региону у ком Москва јача своје присуство последњих година.

С 400 (Фото: mil.ru)

Системи С-400 распоређени су на том архипелагу који се налази између Баренцовог и Карског мора и замењују старије системе С-300, саопштила је руска Северна флота.

- Прелаз на нове системе С-400 знатно повећава зону контроле руске војске над ваздушним простором у Арктику - наводи се у саопштењу Северне флоте.

Русија годинама јача војну инфраструктуру у Арктику, где има више модерних база и нових аеродрома. Јачање војног присуства Русије на крајњем северу уследило је после наредбе председника Владимира Путина. Савремене ракете С-400 већ су распоређене у Арктику у регионима Мурманск и Архангелск, као и у републици Саха.

Поред великих резерви енергената, Арктик је интересантан за Русију због Североисточног пролаза. Русија се нада да ће убудуће моћи да експлоатише тај пролаз као велики комерцијални пут који везује Европу и Азију. Тај поморски пут је постао употребљивији због климатског загревања и топљења леда и очекује се да ће имати све већу улогу у трговинској размени. Крајем августа Русија је лансирала прву пловећу нуклеарну централу на свету „Академик Ломоносов“, која треба да олакша економски развој Арктика и напаја нафтне платформе у региону.

Закувава се између САД и Ирана након напада на рафинерију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА