Најновије

ДАЋЕМО ВАМ ФОЛКСВАГЕН, ПРИЗНАЈТЕ КОСОВО! Меркел је ставила пред Вучића ову понуду - узми или остави!

Признајте Косово у садашњим границама покрајине и добићете "Фолксвагенову" фабрику у Србији. Овако, у најкраћем, гласи понуда Немачке за решавање косовског проблема, иза које стоји лично канцеларка Ангела Меркел.

Меркел и Вучић (Фото: Прес служба председника Србије)

Према речима добро упућених саговорника, детаљи плана дипломатским каналима прослеђени су Београду, пре свега преко изасланика Немачке за западни Балкан Петера Мајера. Такође, канцеларка ће своју идеју представити и премијерки Србије Ани Брнабић на данашњем састанку у Берлину.

- Меркелова је велики противник поделе Косова и чини све да ту стратегију онемогући. Ипак, гледајући из њеног, прагматичног угла, јасно јој је да Србији нешто мора да буде понуђено, па је са саветницима разрадила план који, условно речено, јесу тачке. Једна од њих је и економски пакет, а у њему је кључна ставка долазак "Фолксвагена" у Србији - открива један од саговорника из кругова блиских Влади Србије.

"Фолксваген" саопштио је да планира отварање новог погона у источној Европи, а пре неколико месеци књига земаља-кандидата спала је на три слова: Турска, Бугарска и Србија. У међувремену, немачки медији су спекулисали да је избор пао на Турску, међутим, "Фолксваген" то није потврдио, а велика препрека за отварање фабрике у тој земљи је приближавање Турске Русији и удаљавање од ЕУ и Америке, тако да је та земља све даље од фабрике.

- Немци сматрају да је светско име попут "Фолксвагена" довољно велики мамац за Србију. У разговорима с нашим званичницима они истичу примере других земаља у којима су немачки ауто-гиганти отварали фабрике, пре свега Чешке, Словачке, Мађарске, и објашњавају да је то допринело снажном расту њихових економија и великом привредном замаху јер за таквим именима долази и велики број пратећих фирми, такозваних компоненташа - додаје саговорник.

Да је оваква понуда Немачке очекивана, оцењује Немања Старовић, спољнополитички аналитичар Центра за друштвену стабилност.

- Размишљања о некаквим економским концесијама Србији у замену за признање независности Косова нису изненађење будући да Немачка представља снажног спонзора косовске независности, који се притом противи било каквим променама граница на Балкану, насталим након комадања наше земље - каже Старовић.

Прочитајте ОВДЕ  зашто је паника у Загребу, а у питању је један Србин.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА