Најновије

ХОЋЕ ЛИ ИЗБИТИ РАТ? Свет поново на ивици крвавог сукоба, ево које адуте имају главни играчи (ФОТО/ВИДЕО)

У суботу у три сата, становнике саудијског нафтног града Абкаик пробудило је нешто друго осим позива на молитву. Серија експлозија на огромном постројењу за прераду нафте послала је пламен високо у ваздух. Овај догађај уздрмао је светске цене нафте и драматично подигао улоге у тренутним тензијама између САД-а и Ирана. Питање свих питање је - да ли ће бити рата?

Трамп (Фото: Јутјуб)

Саудијци и САД уверени су да су напади дело Ирана, одбијајући да верују тврдњама да јеменски побуњеници Хути имају опрему и вештину за тако софистициране нападе.

Амерички државни секретар Мајк Помпео био је сасвим отворен, рекавши да Иран мора бити "одговоран за агресију". Председник Доналд Трамп рекао је да је Америка "као запета пушка". У међувремену, иранска Револуционарна гарда објавила је да је спремна за “рат у пуном обиму”. 

Напади су председника САД довели у озбиљно тешку ситуацију.

Од самог почетка свог председавања он је вршио максимални притисак на Иран да поново преговара о нуклеарном споразуму из 2015. године постигнутом када је био на власти Барак Обама, а под којим је Иран пристао да ограничи своје нуклеарне активности у замену за укидање оштрих економских санкција. Трамп је извукао Америку из споразума и увео оштрије санкције како би зауставио извоз иранске нафте, приморавши их да драстично смање производњу.

Али ако би САД ударале на иранска нафтна поља и рафинерије, то би наштетило њиховим савезницима попут Индије и Јапана који, као и Кина, и даље купују иранску нафту - заобилазећи санкције или избегавајући плаћање у америчким доларима.

То би такође подстакло глобалне цене нафте и бензина уочи Трампове изборне године 2020. Амерички потрошачи већ трпе због трговинског рата са Кином.

Штавише, упркос својој ратоборној реторици, Трамп заправо покушава да ојача своју улогу мировњака. То смо видели и недавно на примеру отпуштања саветника за националну безбедност Џона Болтона, чија је идеја дипломатије да бомбардује непријатељске земље. Трамп жели да прекине време ратова које су његови претходници наследили или започели.

Зато је покушао да приволи талибане, севернокорејског председника Ким Џонг Уна и, на крају, иранског председника Роханија за преговарачки сто. Оно што отежава Трампову позицију је то што сада нема саветника за националну безбедност - а његов министар обране на тој функцији је тек од јула.

У недостатку саветника коме верује, а како напетост расте из дана у дан, шансе да се склизне у рат изгледају застрашујуће реално.

Иако прете одмаздом, Саудијци вероватно неће предузети једностране кораке. Иран би био више него равноправан ривал, са 523.000 активног војног особља и више него удвострученим бројем тенкова и артиљерије у односу на Саудијску Арабију. Саудијци су већ затрпани у непрестаном рату у Јемену.

Можда је најважније питање шта Иран може, а шта не може да уради. Они су месецима водили тајни рат против САД, при чему су танкери нападани или отимани, а САД су одговориле сајбер нападима на иранске објекте.

Шеф свемирске команде Иранске револуционарне гарде упозорио је да би њихове балистичке ракете могле да нападну америчке базе око Залива и носаче авиона на домету до 2.000 километара. То није потпуно празна претња, јер Иран има највећи арсенал балистичких пројектила на Блиском истоку. Иранска морнарица такође има руске подморнице класе Кило, док Револуционарна гарда има брзе чамце који би могли да им помогну да се искрцају на непријатељске бродове.

Чињеница је да, до сада, Иран не размишља озбиљно о рату. Свету говори гласно и јасно да ако не може да извози своју нафту због америчких санкција, то неће урадити ни други. То је била порука коју су послали нападима беспилотних летелица.

Али нешто још потенцијалније злослутно засенило је ову ситуацију.

Иран није без савезника, што је било јасно на самиту у Анкари када су се састали ирански председник Рохани, турски председник Ердоган и руски лидер Владимир Путин.

На дневном реду скоро сигурно није била само Сирија. Русија и Иран су на истој страни у одупирању оном што сматрају америчким покушајима да диктирају правила светског поретка.

Русија неће бити пасиван гледалац ако Трамп нападне. Ако се то догоди, Армагедон би се могао ослободити на Блиском истоку. 

Наоружани Шиптари у маскирним униформама злочиначке ОВК патролирају Мокром Гором! КФОР, НАТО, ЕУ ћуте! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Дејли мејл

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА