Најновије

ПАНИКА У ЗАГРЕБУ, ДА ЛИ СРБИН КУПУЈЕ КРАШ? Након вести да Шарановић преузима хрватског гиганта, огласила се и компанија!

"Немамо коментар", рекли су у компанији "Каппа Стар Гроуп" чији је власник Небојша Шарановић тренутно једна од највиралнијих личности у хрватским медијима због наводног преузимања загребачке компаније "Краш" од стране овог српског привредника.

Краш (Фото: Јутјуб)

Хрватски медији пренели су, подсетимо, да је Шарановић у чијем је власништву кипарска групација Каппа Стар, купио велики број деоница у компанији Краш, као и да је куповина акција на Загребачкој берзи обављана са кастоди рачуна Рајфајзен банке Аустрија.

Према информацијама Загребачке берзе, на кастоди рачуну је до четвртка било уписано 3,06 одсто, односно 45.804 деоница Краша, а у петак или понедељак пређен је праг од пет одсто. Угледни тамошњи медији из света бизниса практично су подигли буру информацијама да је "српски бизнисмен мистериозни купац деоница Краша". Загреб бруји, а тамошњој инвестиционој јавности и данас и претходних дана наводна куповина Краша од стране српског привредника, једна је од топ тема.

Иначе, деоница Краша је претходних дана била најтраженија на Загребачкој берзи с укупним прометом од преко 1,83 милиона евра у уторак. Дан пре, овом деоницом трговало се још више - у укупном износу од 5,1 милион евра, тако да је цела прича на берзи међу улагачима добила назив "шопинг лудило". На чињеницу да је деоница Краша дуплирала вредност хрватски медији су реаговали оценама да је акција Краша "подивљала" и да непознати купац плаћа двоструко више од номиналне вредности. Деоница Краша, иначе је била у фокусу инвеститора и током претходне недеље када је Месна индустрија браћа Пивац из Хрватске најавила понуду за преузимање Краша.

Да власник компаније Каппа Стар групе жели преузети примат у кондиторској индустрији, потврдили су још 2017. када су купили српског кондитора Банини из Кикинде. Тачније ову компанију је купила компанија Јафа која послује у оквиру групације Каппа Стар и то на јавном надметању у Кикинди, по почетној цени до 15 милиона евра. Јафа је била једини учесник надметања, јер је једина уплатила депозит од око шест милиона евра, што је 20 одсто од процењене вредности од 30 милиона евра.

Занимљиво је да су 2010. године српски медији писали како је Краш хтео да купи Јафу из Црвенке, али их је власник овог српског кондитора одбио.

Капа Стар

Капа Стар Група је инвестициона компанија коју чини пет чланица - две фабрике бисквита и кекса Јафа у Црвенки и Банини у Кикинди, као и три компаније чија је основна делатност папир - Фабрика картона у Умци, Папир сервис ФХБ у Београду и компанија Екостар Пак чије је седиште такође у Београду.

Краш - традиција дуга 110 година

Краш је био је једна од најмоћнијих компанија у бившој СФРЈ и компанија која је захваљујући квалитету и традицији, и данас позната по својим брендовима и слаткишима широм региона, Европе и света. Према званичним информацијама, ова загребачка компанија данас је водећи кондиторски произвођач у југоисточној Европи.

Компанија је основана у престоници Хрватске, на темељима фабрике за производњу чоколада Унион покренуте 1911. године.

Прочитајте ОВДЕ  какав је то скандал са матичним ћелијама у које су Срби уложили много новца.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА