Најновије

СКАНДАЛ СА МАТИЧНИМ ЋЕЛИЈАМА: Хиљаде родитеља из Србије дало је десетине хиљада евра швајцарској компанији, сада затвореној због мућки!

Швајцарској компанији "Крио сејв" у којој су, између осталог, и родитељи из Србије сачували матичне ћелије, Министарство здравља те земље одузело је лиценцу за рад.

Беба (Фото: pixabay. com)

Тиме су се на хиљаде родитеља из Србије који су уложили десетине хиљаде евра у чување матичних ћелија нашле пред огромним проблемом када је ова компанија продата пољској компанији. У овом тренутку за родитеље је остала непознаница да ли и на који начин од сада могу користити своје матичне ћелије.

Наиме, услед проблема са којима се сусретала ова компанија, која је своје представништво имала и у Србији, њу је откупила пољска банка матичних ћелија "Фамикорд" у коју је и транспортовано око 250.000 матичних ћелија које су раније чуване у Швајцарској, без знања и допуштења људи чије су ћелије чуване.

Поред тога што родитељи нису знали да су њихове матичне ћелије и лични подаци пребачени у Пољску, они се сада налазе у проблему јер нису ни у каквом правном односу са банком матичних ћелија "Фамикорд".

Малверзације и мутне радње компаније "Крио сејв” данима пуне швајцарску штампу, а швајцарско министарство здравља је покренуло поступак против компаније.

Власти у Швајцарској су 10. и 11. септембра обавиле претрес кућа челних људи компаније, укључујуц́и и просторије ове фирме, док су тамошња Федерална канцеларија за јавно здравство и агенција за лекове "Свисмедик" отворили истраге. Тако је управо 16. септембра ФОПХ склонила "Крио сејв" са листе власника лиценци.

Ланац пропуста у раду ове компаније уочио је један родитељ који није могао да искористи матичне ћелије свог детета због проблема које је компанија имала.

Сајт ове организације у Србији више не постоји, једини телефон који је јавно доступан није у функцији. Како наводи Растко Петаковић, један од оштећених родитеља упознат са свим, каже да се ова компанија терети да није узимала узорке на прописан начин.

- Да би се матичне ћелије из пупчаника могле користити у терапији, стандарди налажу да је неопходно извршити тестирање узорка ћелија (квалитет, микробиолошка исправност) и тестирање крви мајке. Зато је потребно да мајка пре порођаја изврши анализе крви како би се установило да нема одређене заразне болести. "Крио сејв" најмање од 2012, а можда и раније, није тражио ове анализе од мајки - каже Петаковић.

Колико тачно трудница није тестирано, каже није познато.

- Без тих анализа болнице у принципу одбијају да изврше третман ћелијама - истиче Петаковић.

Када се матичне ћелије узму након порођаја, према протоколима их је неопходно чувати у хладном ланцу и транспортовати у лабораторију где се врше додатне микробиолошке квалитативне и друге анализе, што, како тврди Петаковић, ова компанија није урадила.

- По сазнањима које имамо, у једном тренутку прошле године због финансијских проблема “Крио сејв” је престао да врши ове анализе, већ је одмах по пријему ћелије складиштио у бурад са течним азотом. Ово је главни повод за истрагу јер се ради о озбиљном кривичном делу. Без тих анализа ћелије уопште не могу да се користе, а њихова употреба потенцијално представља ризик и за особље које рукује њима - истиче Петаковић и додаје да ће ово бити окосница истраге.

"Крио сејв" је купила пољска банка матичних ћелија "Фамикорд", а како истиче Петаковић, подаци о пацијентима и ћелије су транспортоване без сагласности и сазнања родитеља у Пољску.

У Србији у блокади

Компанији "Крио сејв" је 2017. године у Србији био блокиран рачун због дуга од 126.684 динара. Интересантна је чињенива да је тада "Крио сејв", упркос блокади рачуна, уредно рекламирао своје услуге на интернету нудећи складиштење матичних ћелија из пупчаника по изузетно ниским и за купце примамљивим ценама.

После овог проблема компанија се "опоравила", те су бројни родитељи баш у њој остављали десетине хиљада евра у жељи да сачувају матичне ћелије.

Прочитајте ОВДЕ  коју то аферу треба да истражи Влада Србије.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА