Најновије

Што убедљивија победа Вучића, бојкот успелији

Најрелевантнија опозициона групација – Савез за Србију – ускладила је протеклог викенда, након Главног одбора Демократске странке, своје ставове и донела коначну и апсолутну одлуку – бојкот предстојећих избора.

Сергеј Трифуновић (Фото: Јутјуб)

Странка слободе и правде, Драгана Ђиласа, Народна странка – Вука Јеремића, Двери – Бошка Обрадовића, Покрет за преокрет – Јанко Веселиновић, као и Удружени синдикати Србије Слога – Жељка Веселиновић. Осим њих, за бојкот се определила и иницијатива Не да(ви)мо Београд, односно поједине локалне чланице Грађанског фронта, док покрет на чијем је челу Сергеј Трифуновић – Покрет слободних грађана – тек треба да донесе коначну одлуку. Он је прво гостујући у Утиску недеље најавио да ће то бити 19. септембра, а онда је на Твитеру поставио објаву којом то коригује подсећајући на писмо ПСГ европским институцијама:

„Исправка брзоплетог: 19. септембар је рок за власт да се обавеже да ће испунити услове за слободне изборе. Након тога ћемо сазвати органе ПСГ и донети одлуку, али не пре него добијемо одговор ЕУ. Јер ког смо онда ђавола писали оно писмо. Stay tuned“, написао је Трифуновић.

На страни бојкота је и Доста је било, Саше Радуловића. Ванпарламентарни Грађански демократски форум је против бојкота избора, али и парламентарне партије: Лиге социјалдемократа Војводине Ненада Чанка и Либерално демократске партије Чедомира Јовановића, Странка модерне Србије Татјане Мацуре (отцепљено крило ДЈБ).

Условно одлуку о бојкоту или учествовању која би била донета када избори буду расписани најавили су Нова странка Зорана Живковића и Демократска странка Србије Милоша Јовановића.

Сем парламентарних странака, или оних које попут Грађанског демократског форума имају одборнике у локалним скупштинама, и једно удружење у настајању најавило је да је против бојкота, попут организације Глас Николе Самарџића.

Против бојкота је и СПАС, странка Александра Шапића, председника општине Нови Београд. Медији су известили да су пропали преговори Шапића и Јовановићевог ДСС-а о коалицији, којој би се наводно придружио још и Милан Стаматовић, председник општине Чајетина и оснивач СЗС који се пасивизирао у тој групацији. Део јавности очекује да ће до неког договора међу њима ипак доћи и да ће они изаћи на изборе као десни блок.

Саме најаве појединих странака или удружења да ће учествовати на изборима међутим могу остати само то – најаве, јер је потребно скупити одређен број оверених потписа грађана за предају сваке листе, и парламентарне и одборничке. За парламентарну листу то је 10.000 потписа што у реалности могу прикупити само они који имају организацију на терену или помоћ власти. Невладине организације које прате изборе истичу да је на претходним општим изборима 2016. године, идентификовано око 15.000 фалсификованих потписа подршке и да још увек нису процесуирани.

Политичке организације, које се залажу за бојкот избора, своју одлуку образлажу, разумљиво, врло сличним аргументима, као и тиме да су прошли сви рокови дати током зимских демонстрација „1 од 5 милиона“ да се изборни услови поправе. Или да се барем променом у саставу Регулаторног тела за електронске медије покаже воља да се испуни макар један захтев опозиције.

Неуспели покушаји Фонда за отворено друштво да за заједничким преговарачким столом опозиције и представника власти приближи две супротстављене стране, односно отвори простор у којем би постојао и најмањи степен поверења да је могуће успоставити било какав договор и изаћи у сусрет захтевима оних који ће бојкотовати предстојеће изборе, пропао је одмах након првог сусрета.

Међу најзанимљивијим разлозима који заговарају бојкот избора, налази се и онај да би што убедљивија победа Александра Вучића на изборима била у директној вези са успешношћу бојкота. Такође, како сада ствари стоје, опозиција која се залаже за бојкот, позваће грађане да уместо на биралишта изађу на улице. Уздају се у енергију грађана за побуну која би условила расписивање нових избора.

Нови округли сто 18. септембра

Милан Антонијевић из Фонда за отворено друштво поновио је у Утиску недеље да није било никаквих притисака из иностранства да ова невладина организација организује округли сто власти и опозиције. Он је изразио разумевање за странке у бојкоту које су одустале од учешћа и најавио нови округли сто за данас.

Русија у кратком периоду три пута блокирала Израелаце да бомбардују Сирију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА