Најновије

СВЕ ТЕРОРИСТА ДО ТЕРОРИСТЕ: Специјални суд послао на десетине позива за бивше припаднике злочиначке ОВК

Десетине позива Специјалног суда за злочине ОВК послате су недавно на адресе некадашњих припадника Ослободилачке војске Косова, јављају приштински медији.

Фатмир Лимај је један од оних који је добио позив за Специјални суд (Фото: Јутјуб)

Последња саслушања заказана су за почетак октобра, после чега се могу очекивати и прве оптужнице овог суда.

Још увек, међутим, нису позната имена свих некадашњих припадника ОВК који су позвани у Хаг, као ни у којем својству су позвани да дају исказ пред истражитељима Специјалног суда за злочине ОВК.

До сада, суд од којег се очекује да ускоро обзнани и прве оптужнице, испитао је тридесетак бивших припадника ОВК, укључујући и неколико кључних команданата попут Рамуша Харадинаја, Фатмира Љимаја, Сокоља Башоту, Наима Маљокуа, Рустема Мустафу, Самија Љуштакуа, Сокоља Добруну, Хазифа Мехметија, Сафета Шаљу и Сабајдина Цену.

Последњи на реду за давање исказа пред истражитељима је неименовани припадник ОВК из околине Суве Реке, па се претпоставља да би прве оптужнице могле да буду објављене после тог датума.

Представници Специјалног суда су још раније упозорили да би они који одбију да дају исказе могли да буду задржани у притвору. Међу онима које је суд позвао су осумњичени, жртве и сведоци.

Специјални суд за злочине ОВК формиран је како би се процесуирали наводи из истраге које је за Савет Европе сачинио Дик Марти.

Мартијев извештај подигао је велики прашину у међународној јавности, пошто је Швајцарац навео везе највиших команданата ОВК са ратним злочинима, прогоном неалбанског становништва и везама са организованим криминалом, након чега је ЕУ основала посебан суд који ће се бавити процесуирањем виновника ових недела.

Прочитајте ОВДЕ шта је Ангела Меркел понудила Александру Вучићу у замену за признавање независности тзв. Косова.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА