Најновије

ХАРАДИНАЈЕВИ КРВНИЦИ УБИЈАЛИ СРБЕ ПО ПРИЈАВИ КОМШИЈА: Штитили и хранили Албанце током бомбардовања, а они су потом учинили ово

У очекивању да радне групе при Комисијама за нестала лица Београда и Приштине предају породицама посмртне остатке петочлане породице Шутаковић и брачног пара Петровић из Ђаковице, који ће, како се очекује, током наредне недеље бити сахрањени у Андријевици, односно Ужицу, представници Срба из овог града опомињу на бројне случајеве киднаповања српских породица чија је судбина и даље нерасветљена.

Рамуш Харадинај (Фото: Јутјуб)

Осим локације, зване "Бункер", која се налази у приградском насељу у Ђаковици и која у ствари представља шахт покривен бетонском плочом, где су и пронађена тела поменутих породица, на подручју Ђаковице није истраживана ниједна друга локација у којој су можда тела киднапованих Срба.

Одмах по повлачењу тадашњих регуларних снага војске и полиције тадашње СРЈ, почела су киднаповања односно отмице Срба који су се усудили да остану у својим кућама и становима у Ђаковици. Тако су поред Шутаковића и Петровића киднаповане породице Лазаревић, брачни пар Сталетовић, али и Јовановићи, Кузмановићи, Вуковићи…

“То су били углавном старији брачни парови, али зликовци ОВК киднаповали су и младића, сина доктора Андрејевића, који је током свог радног века лечио и Србе и Албанце”, прича Ђокица Станојевић, председник Удружења расељених Срба из Ђаковице, који истиче поражавајућу чињеницу да су своје суседе Србе који су остали и после доласка међународних снага одавали најближе комшије Албанци.

Они Албанци које су Срби, како каже, хранили и штитили током бомбардовања, јављали су припадницима ОВК где се налазе њихови дотадашњи заштитници.

“Тешко је разочарање када сазнате да су Србе који су се скривали у становима одавали управо Албанци који су до недеље и сами били скривени у њиховим становима, делећи са њима страх до НАТО бомби и терориста ОВК”, опомињу Срби из Ђаковице.

Не скривају револт чињеницом да је на такав начин киднаповано 78 Срба, а да су до сада предата тела свега њих десетак.

У једном случају пре неколико година предати су погрешни посмртни остаци, па је прекопаван гроб наводно сахрањене особе да би се замениле кости.

Зона одговорности Харадинаја

По киднаповању, Срби из Ђаковице, како је казао Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица, држани су на неколико локација. Осим у хотелу "Паштрик" у центру града, неки су одведени у Фабрику дувана, "Вирџинију", неки у Ауто-школу или фабрику "Металику".

“Такозвани Бункер је прва локација коју смо пронашли и ексхумирали, али има захтева да се провере и друге локације. Наставићемо са претрагама и надамо се да ће се расветлити сви монструозни злочини у зони одговорности Рамуша Харадинаја”, истиче Вељко Одаловић.

Прочитајте ОВДЕ зашто је Метју Палмер оптужио Београд.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА