Најновије

ОВО ИМА САМО У СРБИЈИ! Баки (77) желе да отму пола пензије због казне за паркинг! Ево како извршитељи дуг од 550 динара наплате 30.000!

Баки Гордани Јовићевић (77) из Пожеге јавни извршитељи због неплаћене казне за паркинг хоће да отму пола пензије!

Полиција асистира извршитељима (Фото: Јутјуб)

Наиме, овој старици је стигло решење о извршењу према коме уз главни дуг од 550 динара треба да плати укупне трошкове извршитеља од око 15.000 динара. Тако испада ће баки за мали дуг за казну узети скоро 30 пута више новца.
Гордана тврди да казну није ни затекла на аутомобилу и да јој није стигла ниједна опомена, а камоли тужба.

Нема ни опомене

“Живим на периферији, а аутомобил користим само да одем до града, да платим рачуне или подигнем лекове. Никакву казну за паркинг нисам затекла на колима. Такође, стара сам и увек сам код куће и нисам добила никакву опомену, а камоли тужбу све док није дошло ово од извршитеља. Била сам у шоку јер никада нисам никоме била дужна, нити закаснила да платим рачун”, каже кроз сузе ова видно потресена старица и додаје:

“Пише да поред казне за паркинг од 550 динара, треба да платим неке трошкове од 14.254 динара. Немам толики новац. Они кажу да ће да ми скину од пензије. Цео радни век сам провела као куварица и устајала у три ујутру да направим довољно хране за све раднике. За то сам добила пензију 30.000 динара, и то након свих повећања. Ако ми наплате цео овај износ, мени ће остати само пола пензије и са 15.000 динара стварно не знам како ћу преживети месец”.

Грађани: Ово је организована пљачка

По овој варошици прича се да је у питању спона између некога из ЈКП "Наш дом", нишког адвоката Милоша Стевановића и јавне извршитељке из Ужица Звездане Рајовић и да управо због тога дужници не добијају ниједну опомену све до решења о извршењу, када су доведени пред свршен чин.

И Горданин син Љубинко чуо је да има још на десетине истих примера у Пожеги.

“Људи су затечени казнама, а неки чак немају ни аутомобиле. Не знају ни за казну, нити им је икада достављена било каква опомена или тужба. Да све буде сумњивије, сваку ту тужбу писао је адвокат из Ниша, који је од Пожеге удаљен око 218 километара. То нема никакве логике и због тога цео град сумња да се ради о нечасним пословима”, објашњава Љубинко.

Породица очајна

Њен син Љубинко, који са својом породицом живи у истом дворишту, каже да не постоји никаква шанса да поштар није могао да достави опомену или тужбу јер је увек неко код куће. Он напомиње да је комплетан случај јако сумњив јер је велики број људи из Пожеге добио решења за извршење за казне за паркинг за које ни не знају, поготово што је сваку од тих тужби писао адвокат Милош Стевановић из Ниша.

“Мајка ми је дошла један дан сва усплахирена и рекла да јој је стигло да хитно мора да плати казну за паркинг. Узмем папир и видим да је то решење о извршењу. Када сам прочитао колико треба да плати, умало се нисам онесвестио. Отишао сам одмах у ЈКП "Наш дом" и питао их због чега нам ништа није стизало јер бих, наравно, платио мајци казну за паркинг. Она има тај стари "фијат", који вози јако ретко. Тамо су ми рекли да су покушали доставу и да нико није био код куће, што је немогуће. У истом дворишту, у две одвојене куће смо мајка, жена, деца и ја и увек је неко ту”,  каже Горданин син Љубинко.

ШТА СВЕ БАКА МОРА ДА ПЛАТИ

* Казна за паркинг - 550 динара

Трошкови извршења:
* Састављање предлога за извршење - 6.000 динара
* Накнада за припремање, вођење и архивирање предмета - 2.160 динара
* Накнада за успешно лично достављање извршном дужнику - 1.080 динара
* Накнада за достављање поштом странкама, учесницима у поступку и суду - 1.440 динара
* Накнада за састављање образложених решења и закључака - 864 динара
* Награда извршитељу - 2.160 динара (или 1.080 ако се комплетан дуг плати у року од осам дана, који је код Гордане прошао)
УКУПНО: 14.254 динара

Извршитељка: Нисам крива, пола пара иде адвокату

Поводом овог скандала успостављен је контакт са извршитељком Звезданом Рајовић, која се сложила да је накнада нереално висока у односу на дуг. Она је рекла да је то због тога што чак 6.000 динара иде адвокату који је састављао предлог за извршење.

“Нисмо ми криви што је ЈКП за овако мали дуг одмах ангажовао адвоката, а потом и покренуо извршење. Они су ти који су прво морали да се договоре са Горданом јер је износ дуга мали. Трошкови извршења су према постојећем закону. Када се закон промени, трошкови извршења биће знатно мањи”,  објаснила је Рајовићева и напоменула да не познаје и да никада није видела адвоката Милоша Стевановића из Ниша.

Прочитајте ОВДЕ како су реаговали Двери на одлуку Пољске да Србија не присуствује обележавању 80 година од почетка Другог светског рата.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА