Најновије

ПОЧИЊЕ СКУП НА БЛЕДУ: Дачић на маргинама форума са Палмером! Ево шта ће се све дешавати!

Традиционални Бледски стратешки форум, који почиње данас на Бледу у Словенији, ове године биће посвећен стабилности у региону, одрживом развоју и економском напретку, а Србију представља министар спољних послова Ивица Дачић. 

Ивица Дачић (Фото: mfa.gov.rs)

Дводневни скуп под називом "Извори (не)стабилности" ((Re)Sources of (in)Stability) окупиће ове године велики број високих званичника из ЕУ, са Западног Балкана, Турске, САД и међународних организација, али ће несумњива звезда скупа бити функционер Стејт департмента Метју Палмер, пре свега због чињенице да је управо именован за специјалног известиоца Сједињених Држава за Балкан. 

На Форуму учествује и српски министар спољних послова Ивица Дачић, који је један од говорника на панелу под називом "Западни Балкан, европеизација, демократизација и заједничка одговорност" ("Western Balkans - Europeisation, Democratisation, Shared Responsibility"). Он ће се на маргинама форума састати са Палмером, саопштило је данас Министарство спољних послова.

Међународну конференцију отвориће премијер Словеније Марјан Шарец, а као уводничар на свечаности отварања најављена је председавајућа Генералне скупштине УН Марија Фернанда Еспиноза Гарсија.

Програмом је предвиђено да се затим окупљенима обрате председник земље домаћина Борут Пахор и шеф естонске државе Керсти Каљулаид.

"Ресурси, њихова доступност и регионална дисперзија обликују стратешке односе у међународној заједници. Ефикасно управљање стратешким ресурсима одржава стабилност, смањује безбедносне ризике и доприноси побољшању животног стандарда, док неравномерна и неправедна расподела доводи до неједнакости и концентрације ресурса у центрима моћи", истиче се у званичној агенди Форума на Бледу. 

Међу учесницима Форума најављени су министар спољних послова Шпаније и будући високи представник за спољну политику и безбедност ЕУ Жозеп Борел, као и министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу. 

О одрживости говориће директор Центра за одрживи развој из САД Џефри Сакс, о стању људских права излагаће високи комесар УН за људска права Мишел Башеле-Јериа, а због актуелне ситуације у свету велику пажњу привућиће засигурно панел посвећен климатским променама на којем ће уводничар бити министар спољних послова Финске Пека Хависто.

Дводневна конфереција завршиће се панелом који ће окупити шефове дипломатија региона, који ће дискутовати, уз учесће Палмера, о европеизацији, демократизацији и одговорности Западног Балкана. 

Поред главног конференцијског програма биће одржан и Стратешки форум за младе, под називом "Млади као (будући) ресурс", на којем ће млади који присуствују Форуму покушати да докажу да је младост вредан ресурс на више начина.

Овогодишњи Стратешки форум окупиће и пословну заједницу на посебном Бизнис форуму, који је посвећен питањима како победити у окружењу сталних промена, климатско-неутралне паметне економије и међународног туризма који експоненцијално расте.

Над Србима је извршен злочиначки подухват! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА