Најновије

Зашто „мрачни принц“ ЦИА не жели рат с Ираном?

Америчко-ирански односи поново су стигли у опасну слепу улицу. Ситуацију загревају високи званичници двеју земаља својим изјавама...

ЦИА (Фото: Јутјуб)

Прво је ирански врховни вођа, ајатолах Али Хаменеј рекао да ће поморска сигурност бити угрожена ако буде угрожен извоз нафте.

Са друге стране, амерички државни секретар Мајк Помпео рекао је да се санкције могу увести било којој земљи која би помогла да се ирански танкер нафте „Адриан Дариа 1“ врати у Иран преко Средоземног мора.

„Иран верује да САД неће покренути масовни војни напад, јер су изоловане у својим акцијама против Ирана од својих савезника у Европи, па чак немају подршку ни у Великој Британији", рекао је високи извор који је уско повезан с Министарством за нафту Ирана.

Истовремено, Иран верује да може приморати САД да закључе нови нуклеарни споразум под новим условима који предвиђају укидање свих санкција, додао је извор.

Према политичким изворима из високих кругова у Вашингтону и Лондону, пре неколико месеци, САД су озбиљно размотриле могућност да се спроведе велика војна операција против Ирана и били су „98 одсто спремни“ за напад.

Почетком маја је Пентагон, под притиском „јастребова“ на челу са Трамповим саветником за националну безбедност Џоном Болтоном, израдио план за слање 120.000 војника на Блиски исток.

„Међутим, истовремено, неки лични саветници председника и високи званичници ЦИА су га уверили да ће то бити апсолутна војна и економска катастрофа", додао је.

Као резултат, план је демантовао и амерички председник.

Сада су САД у двоструком положају.

С једне стране, постоје „јастребови“ попут Џона Болтона и потпредседника Мајк Пенса. Болтон, Пенс и други „јастребови“ подржавају промену власти у Ирану.

САД су протеклих недеља зауставиле покушаје увоза нафте из Ирана, прогласиле Исламску револуционарну гарду страном терористичком организацијом и увеле санкције ентитетима повезаним са Организацијом за иновације и истраживање у одбрани Ирана.

С друге стране, утицајни су и високи чиновници америчке обавештајне заједнице. Данијел Коутс, бивши директор Националне обавештајне службе САД, рекао је да нема назнака да је Иран покушао да развије нуклеарно оружје или да је Техеран прекршио споразум. Убрзо након тога, дао је оставку због одступања о кључним питањима националне сигурности с Трампом.

Друга фигура која се противи војној ескалацији с Ираном је Мајкл Д’Андреа, агент ЦИА у Ирану, познат као „мрачни принц“. Д’Андреа позива на дијалог са лидерима Ирана, који нису чланови Исламске револуционарне гарде.

Иран може да користи довољно моћно оружје у рату, рекао је ирански извор.

Мере Техерана би могле да укључе прекид протока нафте, подривајући америчке планове у Ираку и Турској, дестабилизујући курдско становништво и повећавајући тензије између Сједињених Држава, Кине и Русије.

Техеран би такође могао да уништи односе Вашингтона са својим НАТО партнерима у Европи и повећа директне нападе против Саудијске Арабије, главног америчког партнера на Блиском истоку, преко својих савезника Хута који контролишу јеменски главни град Сану и већину територије на северу земље.

Прочитајте ОВДЕ  за шта је пољском министру крива Русија.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА