Најновије

АМЕРИКА ЈЕ НЕПРИЈАТЕЉ: Грађани Србије знају!

Половина грађана Србије сматра да су САД непријатељ наше земље – показало је последње истраживање Института за европске послове.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Њихово испитивање ставова грађана Србије према Америци показало је да њих 22 одсто сматра да су САД пријатељ, а 28 одсто не зна да одговори.

Такође 26,2 одсто испитаних односе Србије и САД оцењује најнижом оценом – 1. Прелазну оцену два даје 29,2 одсто, трећина даје тројку, 5,9 одсто оцену четири, а 4,9 одсто грађана даје највишу оцену – пет. Односи двеју држава у просеку су оцењени са 2,34.

Да ће се односи у будућности побољшати верује 43 одсто. Овај став, углавном, заступају жене и старији од 45 година. Нешто више 47 одсто мисли да неће бити никаквог напретка, док 10 одсто не зна да процени.

На питање – шта би побољшало односе Србије и САД 21,6 одсто наводи да је то решење питања Косова, а 12,8 враћање Косова Србији. Остали заступају став да би томе допринело извињење НАТО и ратна одштета, улазак Србије у ЕУ, промена власти, сарадња у култури, спорту и образовању…

Скоро половина грађана Србије, 49 одсто, сматра да би посета председника САД Доналда Трампа Београду побољшала односе Србије и Америке. У супротно верује 41 одсто, док је 10 одсто неодлучних. Мишљења да би посета имала позитивне ефекте су углавном грађани старији од 45 година, испитаници са завршеном основном школом, као и испитаници из централне Србије.

Да је Србији значајно да има добре односе и са САД и Русијом сматра 47 одсто грађана. Предност Русији даје 40,9 одсто, а САД само 4,3 одсто.

Вучић и Харадинај заједно тргују оружјем! Више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА