Најновије

БИВШИ АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР У СРБИЈИ ПРОГОВОРИО О КОСОВУ: Мантер отклонио све сумње! Ово нас чека као резултат преговора!

Бивши амбасадор САД у Србији Камерон Мантер сматра да је јако важно у циљу постизања решења за косовски проблем удаљити се од идеје да неко мора да буде губитик да би други био добитник.

Камерон Мантер (Фото: Јутјуб)

- Решење до кога дођемо биће оно у коме сви добијају - казе Мантер за Тањуг и додаје да је то могуће ако постоји поверење у људе који траже решења.

- У настојању да дођемо до решења, не бавимо се трговином шта ће неко изгубити, ко ће бити губитник, а ко добитник већ се питамо шта можемо да урадимо, и то је оно што треба овом региону, људима на Косову, без обзира да ли су Срби или Албанци - рекао је Мантер, сада председник Института "Исток Запад" који очекује да ће председник Србије Александар Вучић учествовати на скупу "Балкански дијалози" који Институт организује у Берлину у децембру.

Мантер подсећа да дипломатија управо тако и ради - гради поверење да би дошли до конкретних решења.

- Зато доводимо људе са великим искуством из целе Европе, САД, Балкана да раде на изградњи поверења и међусобног разумевања, након чега се можемо вратити на теме попут такси, њиховог укидања, повлачења или признања независности - каже Мантер, поводом предстојећег скупа у Берлину на тему решавања проблема региона Западног Балкана.

Он додаје да паралелно у фокусу морају бити и теме важне за свакодневни живот као што су економија, култура, образовање и размена студената.

Наводи да обе стране ако очекују подршку Вашингтона морају бити фокусиране на будућност.

- Потребно је имати визију, стратешку, где Србија, где Косово, где цео регион жели да иде. Ако су циљ ЕУ, просперитет, добросуседска сарадања, демократија, демократски процеси, подршка је загарантована - рекао је он.

Како каже, важно је не подгревати нетрпељивости и разлике, као ни приче о ратним злочинцима, онима који су радили лоше ствари, већ се залагати за дијалог који води ка просперитету и толеранцији.

На питање Тањуга ако нема црвених линија у дијалогу, зашто се од Србије тражи да обустави дипломатске активности на повлачењу признања Косова и пријему Приштине у међународне организације, Мантер одговара да за Институт те линије нису важне.

- На нама је да кажемо шта може да се уради, да нађемо заједничке чиниоце на којима се гради поверење - рекао је Мантер.

То би уједно, како Мантер каже, био и начин да се додатно ради на изградњи поверења без кога нема решавања конкретних питајна попут укидања такси.

- Да сам лидер Србије, али и Косова рекао бих хајде да што пре нађемо решење, јер је то важно за земљу, за младе који све више одлазе у свет - рекао је Мантер.

САД и ЕУ ће бити стрпљиве у налажењу решења, али каже да неће грађани - млади који све више одлазе.

Вучић прихватио да је глуп! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА