Најновије

РУСИ ПОКРЕНУЛИ ВЕЛИКО ПИТАЊЕ: Зашто амерички ПВО нису заштитили Саудијску Арабију

ПВО системи "Патриот" и "Еџис" чувају саудијско небо, али нису успели да зауставе масовни напад на нафтна постројења јер њихове стварне карактеристике нису онакве како их представљају САД, навео је високи званичник Министарства одбране Русије.

Патриот (Фото: army.mil)

Користећи испоруке оружја САД, Саудијска Арабија је успела да изгради „најмоћнији систем противваздушне одбране у региону који пружа потпуну радарску покривеност“, изјавио је високи војни званичник.

Данас постоји 88 лансера "Патриот", од којих је 52 најновија верзија ПАЦ-3, који штите северну границу Саудијске Арабије, рекао је он. Поред тога, три ракетна разарача са 100 СМ-2 ракета се налазе у Персијском заливу код саудијске обале.

Али њихова ефикасност је упитна када је у питању стварна борба, рекао је он.

"ПВО системи "Патриот" и "Еџис" нису у складу са карактеристикама оружја како су декларисане - неефикасни су против малих ваздушних циљева и крстарећих ракета."

„Како је могуће да тако моћни ПВО систем пропусти десетине дронова и крстарећих ракета“, запитао се он.

"Они једноставно нису у стању да одбију непријатељски напад који укључује масовну употребу беспилотних летелица у стварној борби", објаснио је он.

Руски војни званичник је ово саопштио за време док се међународни медији боре да открију зашто војска Саудијске Арабије није могла ништа како би зауставила ваздушни напад на нафтне објекте "Абкаик" и нафтно поље "Кураис".

Јуче је државни секретар САД, Мајк Помпео покушао да нађе изговор за неуспех америчких ПВО система, рекавши да "и неки од најбољих на свету некада не среде ствари".

То би било вероватно да је само један "Патриот" био активан у тренутку напада, додао је високи руски војни званичник.

Хути побуњеници у Јемену су више пута потврдили да су они одговорни за разорни напад, саопштивши да је он био одговор на саудијску агресију на њихову земљу. Међутим, САД и Саудијска Арабија су прогласиле Иран као главног кривца - оптужба коју Техеран жестоко негира.

Саудијци потрошили 18 милијарди долара за америчке ракете и неко им све то сруши! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА