Најновије

ШТА СЕ УСТВАРИ ОВДЕ ДОГАЂА? Саудијци потрошили 18 милијарди долара за америчке ракете и неко им све то сруши! Ко?

Разарајући напад на нафтну индустрију Саудијске Арабије довео је до хрпе оптужби америчких званичника који криве Иран. Разлог упирања прста у Иран је једноставан: Вашингтон није успео да заштити свог саудијског савезника.

Америчка раката (Фото: Јутјуб)

Пише: Финиан Канингам

Трампова администрација мора да окриви Иран због последњег војног напада на Саудијску Арабију, јер признати да су побуњеници Хути извели такав напад значи признање америчке некомпетентности.

Саудијска Арабија је потрошила милијарде долара последњих година купујући америчке системе противракетне одбране Патриот и наводно најсавременију радарску технологију из Пентагона.

Уколико јеменски побуњеници могу улетети борбеним беспилотним летелицама до хиљаду километара у саудијску територију и нокаутирати кључна места за производњу нафтне индустрије у монархији, онда би то требало да буде велика срамота за америчке “заштитнике”.

Америчка одбрана Саудијске Арабије повезана је са њиховим историјским односима. Извоз саудијске нафте номинован у доларима за трговину – највећи на планети – од пресудног је значаја за одржавање петродоларног глобалног тржишта, које је заузврат пресудно за америчку економску моћ. Заузврат, САД су обавезне да буду заштитници саудијске монархије, што доноси додатну корист од продаје оружја вредним милијардама долара краљевству сваке године.

Према Стокхолмском међународном институту за истраживање мира, Саудијска Арабија има трећи највећи војни буџет на свету, иза САД-а и Кине. Са годишњом потрошњом од око 68 милијарди долара, заузима прво место у свету по проценту бруто домаћег производа (8,8 одсто). Већина оружја Саудијске Арабије набављена је из САД-а, а посебно су ракетни системи Патриот недавно увезени у великим количинама.

Ипак, нафтно краљевство је управо сведочило таласу ваздушних напада на своју важну нафтну индустрију. 

Производња саудијске нафте у њеном комплексу рафинерија у Абкаику, удаљеном 205 километара (330 км) источно од главног града Ријада, опала је за 50 процената након што је захваћен пламеном услед ваздушних напада. Делимично је затворено и једно од највећих саудијских налазишта такође у источној провинцији.

Постоје веродостојни извештаји да је штета много озбиљнија него што саудијски званичници признају. 

Неки званичници Трампове администрације рекли су америчким медијима да су „крстареће ракете“ одговорне за џиновске ватрене кугле виђене изнад саудијских нафтних постројења. Један је анонимно цитиран: “Нема сумње да је Иран одговоран за то …. Нема другог кривца. “

У журним покушајима да се поткрепе оптужбе против Ирана, пуштени су сателитски снимци који показују како изгледа последица ваздушног удара на рафинеријски комплекс Абкаик. Амерички званичници тврде да локација експлозије указује да оружје потиче не из Јемена на југу, већ из Ирана или Ирака.

Очигледно је да се председник Доналд Трамп суздржавао од отвореног оптуживања Ирана. Такође, председник је рекао да “чека на потврду” од Саудијске Арабије. Ако амерички званичници изричито оптужују Иран, зашто Трамп каже да жели “потврду” од Саудијаца?

Иран је са своје стране потпуно одбацио оптужбе да је учествовао у нападу.

Ирачки премијер такође је одбацио тврдње да су проирански шијатски милитанти могли да користе територију њихове земље за покретање ваздушних напада.

Побуњеници Хути у Јемену издали су недвосмислене изјаве којима тврде да су одговорни за ваздушне нападе на саудијске нафтне комплексе. Били су прецизни рекавши да су користили дронове, а не ракете, додајући да је распоређено 10 беспилотних летелица.

Чини се да амерички званичници покушавају да окрену причу оптужујући Иран. То је несмотрен потез јер би логична последица могла да буде војни напад против Ирана, у ком случају Техеран упозорава да је спреман за рат.

Образложење за оптуживање Ирана јесте да јеменски побуњеници (које Иран политички подржава) једноставно нису способни да користе беспилотне летелице са тако великим успехом против саудијске нафтне индустрије. 

Међутим, докази показују да су Хути више него способни да лансирају све моћније балистичке ракете и за дубље продирање беспилотних летелица на саудијску територију. Побуњеници користе беспилотне летелице од почетка рата који је коалиција Саудијска и УАЕ, подржана Америком, покренула у јужној Арабији у марту 2015. године.

Индо-Пацифик више није америчко језеро! Савезнике САД у Азији чека улазак у орбиту Кине. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА