Најновије

ПУТИН ОДГОВОРИО НА АМЕРИЧКЕ РАКЕТЕ ТОМАХАВК: Русија хитно спроводи анализе безбедносних претњи!

Русија ће што пре морати да спроведе додатне анализе претњи националној безбедности и стратешкој стабилности, с обзиром на америчке планове за наоружавање својих војних снага ракетама кратког и средњег домета, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

Владимир Путин (Фото: Kremlin.ru)

Према руском министарству спољних послова, уместо да се тражи начин спасавања Уговора о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ), Сједињене Државе блокирале су све прилике да се разговара о конструктивном тражењу решења, преноси ТАСС.

Као резултат, како се наводи, Вашингтон је нанео нови озбиљан ударац систему контроле оружја који се градио деценијама.

"Далекосежне негативне последице за међународну безбедност у неколико кључних региона у свету изгледају сада практично неизбежно", саопштило је Министарство.

Уз то, Пентагон је тестирао крстареће ракете Томахавк које су забрањене уговором ИНФ, и то две седмице пошто је уговор био раскинут.

"Лансер Мк-41 коришћен је у ту сврху. То је била комбинација ракете и лансера, ш т показује да је забринутост Русије била оправдана,али и доказује да се Вашингтон припремао да раскине уговор и био ангажована у стварању оружја које је тим споразумом забрањено", речено је у Министарству.

"У том контексту и у вези са позивом Пентагона на опремање Војске САД ракетама кратког и средњег домета, Русија ће бити приморана да врши додатну анализу о претњи националној безбедности и стратешкој стабилности, укљуцујући амричке системе за противракетну одбрану "Егис Ашор" који су постављени у Европи, а планирано је да буде распоређено у Тихом океану".

Из министарства су нагласили да Русија остављена отворена врата за једнак и конструктиван дијалог са Сједињеним Државама с циљем јачања транспарентности и међународне безбедности.

Поред тога, министарство је позвало Вашингтон "да се уздржи од мера које би дестабилизовале ракетни сектор и корака који би могли да изазову нову међународну трку у наоружању".

Прочитајте ОВДЕ како је Русија одговорила на претње америчког генерала да ће уништити Калињинград.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА