Најновије

СРБИ И КИНЕЗИ ЗАЈЕДНО ИДУ У БУДУЋНОСТ: Вучић захвалио Кини на чврстом ставу по питању КиМ, па послао јаку поруку! Ево шта је рекао! (ВИДЕO)

У Центру "Сава" вечерас се свечаном академијом обележава 70 година оснивања Народне Републике Кине, а церемонији присуствује председник Србије Александар Вучић са члановима Владе Србије.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Ту су премијерка Ана Брнабић, министри Небојша Стефановић, Александар Вулин, Зоран Ðорђевић, Александар Антић, Горан Триван, Ненад Поповић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ðурић.

Вучић: Кина нема поузданијег пријатеља од Србије

Председник Србије поручио је на почетку да НР Кина нема поузданијег партнера од Србије.

- Овоме су сведоци бројни заједнички пројекти, од Пупиновог моста до пруге до Будимпеште, као и Железаре Смедерево. Кина је спасила нашу Железару - нагласио је он.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Narodna Republika Kina nema pouzdanijeg partnera i iskrenijeg prijatelja od Republike Srbije. Ta istina očigledna je na svakom koraku u Srbiji. Pupinov most na Dunavu, prvi je kineski most u Evropi, delovi auto-puta Miloš Veliki u srcu Šumadije stoje kao najbolje svedočanstvo zajedničkog truda srpskih i kineskih kompanija. Projekat modernizacije železničke pruge na relaciji Beograd-Budimpešta u punom je jeku. Kineski prijatelji radiće još mnogo kilometara i naših puteva i naših pruga. Pregovaramo i očekujemo dolazak brojnih kineskih kompanija, u različitim oblastima od energetike, industrije, savremenih i inovativnih tehnologija, veštačke inteligencije. Lično sam ponosan što su odnosi svevremenskog strateškog partnerstva Srbije i NR Kine sada na najvišem nivou u njihovoj istoriji. Čelično prijateljstvo naša dva naroda osnov je za obogaćivanje dalje saradnje u svim oblastima. Živelo čelično prijateljstvo Srbije i NR Kine i hvala na svemu što ste učinili za našu zemlju." - Predsednik Vučić prisustvovao je svečanoj akademiji povodom proslave 70-godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Подсетио је да се Кина много пута суочавала са ниподаштавањем, а исто је доживљавао и председник Си.

- Желим да честитам Сију на вредном раду и на томе што Кину води у сигурну, светлију будућност. Хвала му и на пријатељству које показује према нашој земљи - каже Вучић, додајући да наше две земље карактеришу одлични политички односи, као и одлична сарадња у свим другим областима.

- Желим да истакнем нешто. Кинески туристи су у овој години на првом месту у Србији и мој одговор њима је "Добро дошли, драги пријатељи, добро дошли у своју Србију". Као што сте приметили, драги наши пријатељи, ми имамо заједничке патроле на улицама београда и то није никоме засметало, јер сте били уз нас када нам је било најтеже. Ми се поносимо овим пријатељством, као и са осталим нашим пријатељима. Кина се често са нама налазила у истим недаћама, па тако током сукоба са НАТО није затворила своју амбасаду овде. Посебно смо захвални на принципијелном ставу по питању Косова, зато ће увек моћи да рачуна на доследну политику једне Кине - рекао је он окупљенима.

Рекао је да многи оптужују Србију да је добар пријатељ Кини, а таквима поручује да су те изјаве за нас хвалоспеви.

- Хвала вам, наставићемо да Кини будемо пријатељ. Хвала још једном председнику Сију на великом ангажману и труду да нам помогне, посебно економски. Честитам му и на успеху уз жељу за даљим просперитетом, који сматрам и нашим успехом. Живело челично пријатељство Србије и Кине - рекао је председник.

Амбасадорка Кине Чен Бо обратила се окупљенима

Амбасадорка НР Кине, Чен Бо, на почетку се захвалила Влади Републике Србије што је учествовала у организацији догађаја.

- Само 5 дана после оснивања, Народна Република Кина добила је признање из Београда. Кинески народ ће вечно памтити ову драгоцену подршку - поручила је она.

Уочи академије Брнабић угостила делегацију Кине

Раније данас премијерка Србије, Ана Брнабић, састала се са са делегацијом судија Врховног народног суда Кине, коју је предводио председник тог суда Џоу Ðијанг, и поручила да Србија високо цени улогу Кине у поштовању и одбрани међународног права.

Она је у име Владе Србије пожелела даље успехе Кини у свим областима развоја.

Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА