Најновије

ТИТО ЛИЧНО САКРИО ДОКАЗЕ О ГЕНОЦИДУ НАД СРБИМА У ЈАСЕНОВЦУ! Једног човека задужио да их пошаље на ову тајну локацију! Ранковић смењен јер...

Некадашњи председник Председништва СФРЈ Борисав Јовић открио је тајну која је чувана од 1966. године.

Јосип Броз Тито (Фото: Јутјуб)

Он тврди да је Јосип Броз Тито у највећој тајности пребацио у Ватикан документацију са најгорим доказима о стравичним усташким злочинима у Јасеновцу.

То је учинио уз помоћ оданог сарадника, хрватског функционера Ивана Стеве Крајачића, а једини који је за то сазнао био је Александар Лека Ранковић, тада потпредседник државе, због чега је експресно смењен и отеран у потпуну илегалу. Званично образложење било је да је прислушкивао Тита, у шта готово нико ни тада није поверовао.

- Ранковић је сасвим случајно сазнао шта је Тито урадио, и то од нашег амбасадора при Светој столици који је то дознао унутар Ватикана. Тита је згрануло како је Ранковић то могао да открије и закључио је да овај сигурно има паралелну обавештајну службу - открио је Јовић.

Како прича Јовић, Ранковић се током једног пријема на Дедињу суочио с Брозом и рекао му шта је сазнао. Тиме је и запечатио своју политичку каријеру. Буквално неколико седмица касније на чувеном Брионском пленуму Централног комитета Савеза комуниста Југославије, 1. јула 1966, Ранковић је смењен и избачен из партије.

Јовић објашњава да је за све што се догађало сазнао 1975. године, када је тек био постављен за амбасадора СФРЈ у Риму. Њега је, како прича за Српски телеграф, о томе у италијанској престоници обавестио човек чије име не жели да открије, а који је претходно од тадашњег југословенског амбасадора у Ватикану (Хрват Вјекослав Цврље, прим. аут.) сазнао да је Тито лично наредио уклањање докумената који директно сведоче о страдању Срба у Јасеновцу.

Приликом отварања маузолеја посвећеног јасеновачким жртвама 31. јула 1968, две године након склањања докумената о злочинима у Ватикан, међу присутним представницима власти налазио се и Стево Крајачић. Кад се свечаност завршила, мислећи да је микрофон искључен, он је промрмљао у браду, обраћајући се српским борцима: "Овде смо вас премало побили". Али микрофони су били укључени и настао је скандал због којег је после неколико дана поднео оставку на чланство у партији.

- Тај човек рекао ми је да будем веома опрезан пошто је то информација која тада ни у лудилу није смела јавно да се изнесе. Тито је без знања Леке Ранковића, у строгој и највећој тајности, целокупну документацију о злочинима у Јасеновцу пребацио Светој столици - тврди Јовић.

Додаје да је Тито све урадио уз помоћ тадашњег председника хрватског сабора Стеве Крајачића.

- Тита је тада запрепастило како је Ранковић то уопште могао да открије, отуд и прича о прислушкивању. Ипак, циљ је постигао и та документа никад нису угледала светлост дана - закључује Јовић.

Прочитајте ОВДЕ  зашто се Тито преврће у гробу.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА